Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag18.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Affärer i byggsektorn

Hyrorna får höjas med fem procent per år

Publicerad: 18 April 2008, 15:01

Fem procents hyreshöjning varje år kan snart vara många hyresgästers verklighet. Utredningen om allmännyttans roll i framtiden öppnar vägen för krav på en affärsdrivande allmännytta, mer marknadsanpassade hyror och ett avskaffande av allmännyttans hyresledande roll.


I det stora hela är hyresmarknaden i Sverige i balans redan idag men det behövs ändå radikala förändringar. Detta menar den särskilde utredaren Michaël Koch i utredningen ”EU, allmännyttan och hyrorna” som presenterades under fredagen. Utredningen tillsattes redan under Mona Sahlins tid och har nu hamnat på kommun- och finansmarknadsminister Mats Odells bord.

– Utredningen handlar om hur kommunala bostadsföretag ska bedriva sin verksamhet samt hur hyran ska bestämmas för enskilda människor, säger Michaël Koch.

Mot bakgrund av EG-rättens konkurrensregler föreslår Michaël Koch att de kommunala bolagens hyresledande roll tas bort. Hyror som bestäms i en överenskommelse mellan en hyresgästorganisation och en fastighetsägare kan dock få en normerande roll för andra hyror på en ort i framtiden. Bruksvärdessystemet ska finnas kvar men utökas så att fler lägenheter ska kunna jämföras med varandra.

– Det ska bli lättare att jämföra två lägenheter som inte är exakt likadana med varandra och det ska även gå att jämföra hyror i två likvärdiga kommuner, säger Michaël Koch.

Förslaget öppnar alltså för att hyrorna i attraktiva områden kommer att stiga. Samtidigt finns utrymme för hyressänkningar i oattraktiva områden. Långa bostadsköer i populära områden eller stora vakanser på andra platser ska fungera som riktlinjer för hyressättning. Som mest ska hyrorna kunna öka med cirka fem procent per år tills man nått balans. Utredarna kallar detta belopp för en garanti mot alltför snabba hyreshöjningar. Kritikerna hävdar dock att det i och med detta riktvärde för första gången har införts en statlig hyressättning. Enligt Hyresgästföreningen betyder de fem procenten en sextioprocentig hyreshöjning på tio år vilket skulle bli förödande för många lägenhetsinnehavare. Procentsatsen utgår från en treprocentig hyreshöjning per år och att inflationen är två procent. Siffran kan dock bli högre.

- Om inflationen blir tvåsiffrig blir utrymmet för hyreshöjning tvåsiffrigt. Det handlar om att lägga ett lager på tre procent ovanpå den inflation som finns, säger Koch.

De nya reglerna kan tidigast börja att gälla 2010.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.