lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Infrastruktur sticker ut när Veidekke ökar resultatet: ”Vi är väl rustade för tillväxt”

Publicerad: 11 november 2021, 09:26

”Vi är väl rustade för tillväxt”, konstaterar Veidekkes koncernchef Jimmy Bengtsson.

Foto: Mattias de Frumerie

Veidekke hade något lägre omsättning, men högre rörelseresultat i det tredje kvartalet. I rapporten är det infrastruktur som sticker ut som vinnare, medan byggverksamheten har gått trögare – en trend som är extra tydlig i den svenska delen av bolaget.

Ämnen i artikeln:

Veidekkebyggkontrakt

Anders Siljevall

anders@byggindustrin.se


Den norska bygg- och anläggningskoncernen Veidekke, med svenske Jimmy Bengtsson vid rodret, rapporterade en omsättning på strax under 9,3 miljarder norska kronor i tredje kvartalet 2021, vilket var något lägre än samma period 2020, då omsättningen låg på 9,5 miljarder.

Rörelseresultatet bättrades på från 505 miljoner norska kronor i fjol till 530 miljoner i år.

– Veidekke stärker resultatet på en stabil omsättning och det är infrastrukturverksamheterna som utmärker sig bland överlag goda resultat”, säger Jimmy Bengtsson i sitt vd-ord.

LÄS MER: Jimmy Bengtsson om vägen till toppen: ”Vi vill hellre vara bäst än störst”

Med en ökad vinstmarginal är bolaget på rätt spår för att nå sina lönsamhetsmål, konstaterar Jimmy Bengtsson.

– Potentialen för att öka lönsamheten är fortfarande stor och med en stabil kassa är vi väl rustade för att investera i vidare tillväxt, säger Jimmy Bengtsson.

I den norska delen av bolaget gjorde Bygg Norge ett resultat som var marginellt lägre i kvartalet jämfört med samma period i fjol. 117 miljoner norska kronor, jämfört med 118 miljoner i kvartal tre 2020. 

Infrastruktur Norge bättrade på resultatet, från 263 miljoner norska kronor för kvartal tre i fjol, till 325 miljoner i år.

Infrastruktur starkast i Sverige

Samma trend syns i den svenska verksamheten där Infrastruktur Sverige ökade resultatet från 33 miljoner norska kronor för kvartal tre i fjol till 54 miljoner för årets kvartal.  Omsättningen uppgick till nära 1,1 miljarder norska kronor, vilket är en marginell ökning från i fjol. Orderstocken ökades på från 4,1 miljarder kronor i fjol till 4,7 miljarder i år.

För Bygg Sverige såg det inte lika ljust ut som för resten av bolaget. Här minskade resultatet från 53 miljoner norska kronor i fjolårets kvartal till 11 miljoner i år. Orderstocken för Bygg Sverige har dock ökats på med över en miljard, till strax under 10,5 miljarder norska kronor.

Både Bygg och Infrastruktur i Sverige har påverkats resultatmässigt av den omorganisation där verksamheten delats i två (bygg och infrastruktur), på samma sätt som i Norge. Totalt har det kostat 21 miljoner norska kronor under kvartalet.

LÄS MER: Veidekkes Sverigechef slutar – bolaget omorganiserar 

Den danska verksamheten ökade resultatet i kvartalet något, från 47 miljoner norska kronor för kvartal tre i fjol till 50 miljoner i år.

Jimmy Bengtsson ser rapporten som ett styrkebesked.

– Entreprenörsmarknaden ser ut att vara tillbaka på samma spår som före covid-19-pandemin. För första gången passerar Veidekkes orderstock 40 miljarder norska kronor, efter flera nya större bygg- och anläggningskontrakt i Oslo och på Østlandet. Trots en kraftig prisökning på bland annat trä och armering är en utmaning för branschren menar vi att detta kommer att avta över tid, säger Jimmy Bengtsson.

 

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev