Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Instalco breddar sig inom segmentet: "Ser ökade synergier"

Publicerad: 9 november 2022, 11:14

Instalcos vd Robin Boheman. Foto: Pressbild

Stigande materialpriser är ett sänke i vissa projekt, men samtidigt ser Instalco fortsatt stora möjligheter med det stora fokuset på energieffektivisering. Det finns också ett särskilt segment där bolaget har kraftsamlat och kunnat ta större uppdrag.

Ämnen i artikeln:

Svepetnybyggnation

Anders Siljevall

anders@byggindustrin.se


Instalco ökade omsättningen med 40,2 procent i tredje kvartalet 2022 jämfört med samma period i fjol. Både förvärv och organisk tillväxt driver utvecklingen. Det framgår av bolagets kvartalsrapport för tredje kvartalet 2022.

"Vi ser en fortsatt hög efterfrågan på våra installationstjänster, vår orderstock är stark och vi tar kontinuerligt nya ordrar", konstaterar Instalcos vd Robin Boheman i sitt vd-ord.

Läs även: Höstens köpfest: 20 bolag som fått nya ägare senaste månaderna

En marknad med höga materialpriser, stigande inflation och höjda räntor påverkar även Instalco – framför allt det höga prisläget på material i fastprisprojekt som togs innan prisnivåerna började stiga.

Samtidigt kan fokus på energieffektivisering var gynnsam för installationsbranschen.

"Sammanfattningsvis ser vi en fortsatt stor efterfrågan på energieffektiva och resursbesparande installationer. Dock är marknadsutsikterna på kort sikt svårbedömda med hänsyn till det rådande makroekonomiska läget. Långsiktigt ser vi mycket positivt på marknaden då Instalco agerar i mitten av den gröna omställning som världen står inför", konstaterar Robin Boheman.

Instalcos kvartal i korthet

■ Nettoomsättningen ökade med 40,2 procent och uppgick till 2 788 (1 989) miljoner kronor. ■ Den organiska tillväxten rensat för valutaeffekter uppgick till 7,8 (2,2) procent.
■ Rörelseresultatet före avskrivningar på förvärvsrelaterade immateriella anläggningstillgångar (EBITA) ökade med 17,6 procent och uppgick till 201 (171) miljoner kronor mot­svarande en EBITA-marginal om 7,2 (8,6) procent.
■ Avskrivningar av materiella och immateriella anläggningstillgångar ökade med 67 miljoner kronor och uppgick till 118 (51) miljoner kronor.
■ Rörelseresultatet (EBIT) uppgick till 156 (163) miljoner kronor.
■ Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till 16 (–42) miljoner kronor.
■ Resultatet per aktie före utspädning uppgick till 0,27 (0,49) kronor.
■ Ett avtal har tecknats om ett nytt kreditfacilitetsavtal med tre banker med ett sammanlagt belopp om 3,4 miljarder kronor.
■ Sex förvärv har genomförts under kvartalet med en bedömd årlig omsättning om 283 miljoner kronor.

I takt med att Instalco breddar sig inom industriella installationer ser bolaget ökade synergier inom området. Ett exempel är de två dotterbolagen MRM Mining och EPS Sweden som under kvartalet har fått ett större uppdrag av LKAB att vara delaktiga i byggnationen av två nya fastigheter i Gällivare.

Läs även: Lista: Byggarna som tävlar om reningsverken – alla anbud i de stora upphandlingarna

Ett annat industriprojekt är ventilationsentreprenaden vid nya Kalmarsundsverket som Avent i Kalmar har fått uppdrag att utföra. Uppdraget ska göras i samverkan med Serneke och Kalmar Vatten.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev