Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

It-samarbete ska ge bättre och billigare byggande

Publicerad: 10 juni 2009, 10:13

Projektet Open bim vill lyfta hela byggbranschens kunnande om bim, byggnadsinformationsmodellering. Initiativtagarna vill stärka nätverken och öka samarbetet mellan företag i branschen. Det är nödvändigt för att det virtuella byggandet ska ta fart i Sverige.


Det behövs mer samarbete för att utvecklingen av bim och virtuellt byggande ska ta fart inom byggbranschen.

Dagens teknik räcker oftast. Men branschen behöver komma överens om nya gemensamma standarder för byggprocessen och det digitala informationsutbytet.

– Vi vill skapa en ny it-plattform. Lyfta kunnandet inom hela branschen så att man konkurrerar från en gemensam högre nivå, säger Mårten Lindström, konsult med bred erfarenhet av byggsektorn.

Open bim startade vid årsskiftet 2008/2009. Projektet ska skapa en slags branschgemensam kravspecifikation för informationsleveranser inom virtuellt byggande. Open bim försöker därmed fylla ungefär samma roll som den stora beställaren Statsbygg har gjort i Norge.

Hittills har 23 företag anslutit sig till Open bim, såväl konsult-, bygg-, fastighets- och byggmaterialbolag som programvaruleverantörer. Linus Malm är affärsutvecklare för virtuellt byggande på konsultbolaget Tyréns. Han hjälper kunder med att beställa projekt som bim.

– Kravspecifikationerna från beställarna är ofta luddiga. Till exempel kan krav nummer sju slå undan benen för krav nummer ett, säger han.

Målet med projektet är att hela branschen ska bygga både bättre och billigare. Senast år 2013 ska effektivare byggprocesser ha fått tydligt genomslag på kostnaderna för byggande och förvaltning.

– Kunderna tycker inte alltid att branschen gör skäl för pengarna. Och det finns potential att spara. Vi vill höja kvaliteten på alla steg från ax till limpa, säger Mårten Lindström.

Han leder projektet tillsammans med Rogier Jongeling, konsult på sitt eget företag Plan B som är specialiserat på införandet av virtuellt byggande.

Allt fler är överens om att byggbolagen kan tjäna såväl tid som pengar och goodwill på att planera, projektera och förvalta ett byggprojekt i form av digital information.

Och dagens teknik är tillräckligt bra, anser projektets styrgrupp. Trots att information i dag kan ligga inlåst i en mjukvarutillverkares program och vara svår att exportera till andra program.

– Det finns många specialister och många specialtillämpningar. Där är inte branschen konservativ. Men redovisningen med ritningar och tekniska beskrivningar är konservativ, säger Mårten Lindström.

Han ger ett exempel på ineffektivitet.

– I dag är man dålig på att titta på alternativ vid projekteringen. Man bör enkelt och utan stora merkostnader kunna se på två, tre alternativ i ett tidigt projekteringsskede, säger Mårten Lindström.

Därför är det nödvändigt att reformera byggprocessen. Medlemmarna i Open bim ska starta och koordinera ett antal utvecklings- och forskningsprojekt som visar hur processerna kan effektiviseras.

Några sådana projekt har redan satts igång. Styrgruppen vill också stärka nätverken och öka samarbetet mellan företagen som anslutit sig till projektet.

– Det är viktigt att skapa beteendeförändringar. Branschen behöver se de nya utmaningarna som kul och stimulerande, säger Mårten Lindström.

Ronny Andersson är ansvarig för marknadsutveckling på Cementa och en av de fem personerna i styrgruppen för Open bim. Han har gått igenom de flesta bim-projekt och program som genomförts i Sverige sedan år 2000.

– Bim är roligt och krävande. Men man behöver inte vara en stor byggherre för att skapa utveckling inom sitt företag, anser han.

Open bim ska nu drivas vidare i arbetsgrupper. Ny kunskap ska sedan spridas via projektets webbplats, nyhetsbrev och på seminarier. Projektet välkomnar fler intressenter, meddelar Mårten Lindström.
23 företag är med och samarbetar

Akademiska Hus
Arcona
Bentley
Bjerking
Byggherrarna
Cad-Q
Cementa
Forsen
Graphisoft
Incoord
MKB
NCC
Ramböll
Skanska
Strusoft
Strängbetong
Svensk Byggtjänst
Sweco
Tengbom
Tyrens
White
Vico Software
WSP

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.