Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Järnvägsunderhåll i fokus i budgeten

Publicerad: 20 september 2016, 09:21

Underhåll till järnväg beräknas få mer än tre gånger mer än underhållet till vägar, enligt budgetpropositionen.

Foto: Johanna Åfreds

8,7 miljarder kronor ges till Trafikverket för åren 2019-2020. Pengarna ska till större del gå till underhåll av järnvägen.


Ämnen i artikeln:

Ola Månssonbostadspolitik

En väl fungerande transportinfrastruktur är viktig för sysselsättning, minskade utsläpp och konkurrenskraft i hela landet, skriver regeringen i budgetpropositionen. Regeringen aviserar en satsning om 3,7 miljarder kronor 2019 och 5 miljarder kronor 2020 för investeringar i infrastruktur. Merparten av tillskottet ska gå till underhåll. Underhåll till järnväg beräknas till mer än tre gånger mer än underhållet till vägar.

– Vi uppskattar att regeringen vill satsa på underhåll, men satsningarna ligger för långt fram i tiden. Dessutom ligger de utanför den här regeringens mandatperiod och det är därför högst osäkert om de verkligen kommer att realiseras. Satsningarna behövs här och nu. Vi behöver även investeringar i infrastruktur för att öka bostadsbyggandet, vilket vi hoppas kunna se i den kommande infrapropositionen, säger Ola Månsson, vd Sveriges Byggindustrier.

Utöver dessa satsningar föreslår regeringen i propositionen en särskild satsning om 200 miljoner kronor under 2017 för åtgärder i järnvägssystemet som förbättrar kapacitet och robusthet i transportsystemet. Dessutom en utökning av satsningen på att främja hållbara stadsmiljöer och cykelinfrastruktur med 250 miljoner kronor 2017 och 500 miljoner kronor 2018.

Relaterade artiklar

55 nya miljoner till bygg i budgeten

Budgetnyhet: Start för infocentrum för hållbart byggande

"Besvärande små satsningar på stora problem"

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

Ola Månssonbostadspolitik

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.