onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

JM vinstmissar under tredje kvartalet

Publicerad: 27 oktober 2022, 06:41

JM:s vd Johan Skoglund. Foto: Elin Bennewitz

Bostadsutvecklaren JM nådde inte marknadens vinstförväntningar i det tredje kvartalet och produktionsstarterna minskade, främst i Stockholm. Till fjärde kvartalet spås dock en ökning givet att försäljningen håller i sig.

Ämnen i artikeln:

SvepetJMJohan Skoglundbyggkontraktdelårsrapport

JM:s rörelseresultat blev 399 miljoner kronor i det tredje kvartalet 2022. Analytiker hade i genomsnitt räknat med 431 miljoner kronor, enligt Infronts prognossammanställning. Intäkterna uppgick till 3.589 miljoner kronor, jämfört med väntade 3.550 miljoner. Intäkter och rörelseresultat är enligt JM:s segmentsredovisning.

Antal sålda bostäder uppgick till 470 stycken, mot förväntan om 513, och produktionsstarterna var 688 mot väntade 740.

Det tredje kvartalet har påverkats av kriget i Ukraina, höga energipriser samt stigande inflation och räntor, vilket inneburit en avmattning i marknaden främst i Sverige, skriver JM:s vd Johan Skoglund i delårsrapporten.

Läs även: Lista: Drar in 22 miljoner – så mycket tjänar bygg-vd:arna 

Under kvartalet minskade antalet produktionsstartade bostäder till 688 från 817. Nedgången främst hänförlig till en lägre nivå av produktionsstarter i Stockholm, där avsaknad av nödvändiga myndighetsbeslut försenat flera projekt, framhåller JM-chefen.

”Vi ser att det finns förutsättningar för fortsatta produktionsstarter av bostäder på alla våra marknader. En ökad nivå av produktionsstarter är ett högt prioriterat mål för JM för att fortsätta generera ett stabilt kassaflöde. Vi förväntar oss en högre nivå av produktionsstarter under fjärde kvartalet för koncernen i sin helhet, förutsatt fortsatt försäljning i våra projekt”, skriver han.

I Stockholm har bostadsverksamheten haft en lägre försäljning och något lägre marginal, samtidigt som verksamheten i övriga Sverige uppvisade god lönsamhetsnivå samt hög nivå av produktionsstartade bostäder.

I Norge uppvisar bostadsverksamheten fortsatt god försäljning och nivå av produktionsstarter under det tredje kvartalet. Finland fortsätter att växa med god lönsamhet i pågående projekt men marknaden har under det tredje kvartalet blivit något mer avvaktande, skriver han.

”Det råder en osäkerhet kring förutsättningarna för våra kommande projekt. Vi ser en ökad risk för sämre konjunktur och ytterligare stigande räntor vilket i hög grad kan påverka vår affär. Vi är samtidigt väl positionerade med en god projekt- och byggrättsportfölj som löpande förädlas för att möta bostadsmarknadens behov”, skriver Johan Skoglund.

Läs även: Johan Skoglund: ”Det är utmanande nu – en trippelsmäll för branschen” 

Nyhetsbyrån Direkt, Redaktionen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev