måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Jonas Birgersson: Fastighetsägare kan hjälpa byggbranschen att utvecklas

Publicerad: 16 juni 2022, 13:16

”Det är kul att ta den här rollen igen och vara inspiratör. Jag vill vara inspiratör och katalysator och försöka hjälpa till med det här en gång till”, säger Jonas Birgersson. Foto: Joey Abrait/Dagens industri

Jonas Birgersson var hela Sveriges bredbandsguru under it-boomen på 1990-talet. Nu ser han en ny våg inom proptech, som kan bli minst lika stor. Det gäller bara att få fastighetsägare att se de nya pengarna - minst en tusenlapp per lägenhet.
”Fastighetsägare kan nu ställa krav vilket kommer att hjälpa byggbranschen att utvecklas”, säger Jonas Birgersson.

Ämnen i artikeln:

digitala byggtjänsterbyggkontraktIT

Jonas Birgersson kallades för Bredbands-Jesus under 1990-talet. Då gick han i bräschen av utvecklingen, och flocken följde honom troget ända in i it-kraschen.

Han stod bakom bolagen Framfab och Bredbandsbolaget, som han säger blev världens första moderna internetleverantör med nya kablar.

Senare skickades även tv och telefoni ut över samma kabel.

– Det viktigaste var att det blev en svensk standard där allt levererades på samma sätt genom fiber i ett öppet nät.

Framgångsnycklar

Avtalet med HSB 1998 var blev ett genombrott enligt Birgersson. 

– I dag låter det självklart, men då var det omöjligt att ha olika internetleverantörer i samma uttag i samma fastighet. Vad vi tror nu är att samma principer är det som saknas inom fastighetsbranschen i stort, säger han.

Nyckeln? Att använda en öppen standard.

Om vi kan hjälpa fastighetsägarna att bygga sina fastigheter på ett sätt så att man bryter upp de gamla stuprören med lösningar från traditionella leverantörer, så kan de göra massor av olika saker.

– Om vi kan hjälpa fastighetsägarna att bygga sina fastigheter på ett sätt så att man bryter upp de gamla stuprören med lösningar från traditionella leverantörer, så kan de göra massor av olika saker.

Potential att bli världsledande

Bredbandsbolaget köptes några år efter it-kraschen av Telenor för närmare 1 miljard dollar. I dag driver Jonas Birgersson bolagen Via Europa, som levererar bredbandstjänster, och Labs2, där lanseringen av mjukvaran Brikks har varit nyckeln in i dagens fastighetsbransch.

– På ett sätt hade jag bara velat sitta i hängmattan nu och se hur bra det går för Sverige och skrocka som en gammal gubbe, säger han.

Men tyvärr har både Sverige och Europa tappat mycket de sista tio åren, fortsätter han.

– Det är kul att ta den här rollen igen och vara inspiratör. Om det här blir bra kommer det fler som vill göra det och då blir det konkurrens och samma grej igen.

Han säger att Sverige inte kan göra om Amazon, Google eller Facebook, men att vi nu kan åstadkomma samma sak med proptech.

De flesta har bostad och kontor globalt och det finns en stor potential och det gäller för Sverige att hitta några områden här

– De flesta har bostad och kontor globalt och det finns en stor potential och det gäller för Sverige att hitta några områden här. Det här är ett område där vi har chansen igen att vara världsledande, säger han.

Birgersson säger att de fick chansen att sätta in tekniken med operativsystemet Brikks i ett kontorshus för Castellum i Malmö, och har även gjort liknande saker med Riksbyggen på Bomässan H22, där de har byggt in den tekniken i 22 radhus.

– Det finns gemensamt wifi, porttelefonen kan styras på avstånd och släppa in den du vill, och godkända larm finns redan.

Han jämför det med App Store, fast nu handlar det om vardagstjänster som exempelvis försäkringar, matkassar och städtjänster.

– Tänk att kunna logga in och felanmäla en droppande kran eller en trasig gunga på gården, eller att bredbandet går långsamt och att det saknas bananer i matkassen, allt på samma plats, säger han.

Byggbranschen bromskloss

Enligt Birgersson har det varit svårt att komma in i fastighetsbranschen, eftersom den historiskt sett har varit low-tech.

– Man har inte haft digitala lösningar och man har också ibland varit passiv. Fastighetsägare har tänkt att det där får lås- eller internetleverantören lösa, eller larminstallatören, men då är det svårt att leverera ett bra boende, säger han.

Byggbranschen har också tyvärr varit ett hinder för fastighetsbranschens utveckling, fortsätter han.

I alla länder i olika mätningar de senaste 15 åren har byggbranschen varit sämst, näst sämst eller tredje sämst gällande digitalisering.

– I alla länder i olika mätningar de senaste 15 åren har byggbranschen varit sämst, näst sämst eller tredje sämst gällande digitalisering. Fastighetsägare kan nu ställa krav vilket kommer att hjälpa byggbranschen att utvecklas, säger Jonas Birgersson.

Veronika Åström

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev