måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Karlatornets räddning – Balder finansierar

Publicerad: 17 december 2020, 13:35

Med Erik Selin (t.h.) som finansiär kan Ola Serneke (t.v.) fortsätta bygga Karlatornet. Foto: Anders Siljevall / Serneke / Balder

Framtiden för Sernekes prestigeprojekt Karlatornet har varit osäker. Men nu går fastighetsbolaget Balder med Erik Selin i spetsen in och säkrar finansieringen.

Ämnen i artikeln:

KarlatornetKarlastadenSernekebyggkontraktGöteborg

Anders Siljevall

anders@byggindustrin.se


Sedan finansiären Oaktree Capital i mars backade ur affären med Serneke har bygget av det 73 våningar höga Karlatornet i Göteborg stått stilla. Men nu har en ny lösning uppdagats, som lär glädja alla lokalpatrioter.

LÄS MER: Serneke om byggstoppet: ”Stor osäkerhet” 

Under torsdagen stod det klart att fastighetsbolaget Balder går in och förvärvar hälften av aktierna i Karlatornet AB och blir aktieägare i Serneke Group. Dessutom köper Balder byggrätter om sammanlagt 100 000 kvadratmeter till ett värde om cirka 3,2 miljarder kronor.

– Att få in Balder som delägare i Karlatornet är en optimal lösning för oss, för projektet och för staden. I Balder har vi en stabil och långsiktig partner med stark lokal förankring och med samma starka tro på projektet och utvecklingen av staden som vi, säger Ola Serneke, vd för Serneke, i ett pressmeddelande.

Var favoriten redan från början

I ett inlägg på Linkedin berättar Ola Serneke vidare att Balder alltid har varit byggarens önskade partner för Karlatornet.

– Det känns mycket glädjande att få vara del av förverkligandet av ett så unikt stadsutvecklingsprojekt. Att Karlatornet ingår som en del i en långsiktig affär med Serneke, som omfattar nästan 1 400 hyresrätter och drygt 12 000 kvadratmeterkommersiella lokaler, känns extra roligt, säger Erik Selin, vd för Balder.

 

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev