söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Klart: Skanska tar hem mångmiljardkontrakt i Nordnorge

Publicerad: 20 juni 2023, 13:49

Nu är det klart att det blir Skanska som får uppdraget att bygga vägprojektet E10/riksväg 85 i norra Norge. Kontraktet är värt 11,4 miljarder kronor med ett tillägg för drift och underhåll värt 1 miljard.

Ämnen i artikeln:

Svepet

Mårten Arvidsson

marten.arvidsson@bonniernews.se


Uppdraget för Statens vegvesen omfattar byggnation och drift av omkring 82 kilometer ny väg med sju nya tunnlar och 22 broar. Skanska ska också ansvara för drift- och underhållstjänster under 15 års tid för den färdigställda vägen, ett kontrakt värt cirka 1 miljard kronor.

E10/riksväg 85 Tjeldsund - Gullefjordsbotn - Langvassbukt knyter samman Lofoten, Vesterålen Harstad/Narviks flygplats och E6. Projektet förkortar resvägen och minskar restiden mellan orterna och förbättrar trafiksäkerheten. Dessutom är det ett pilotprojekt för Statens vegvesen som testar olika åtgärder för en grönare och mer miljövänlig utveckling av myndighetens projekt.

Tillsammans är kontrakten värda motsvarande cirka 12,4 miljarder kronor.

Byggindustrin har tidigare rapporterat att många bolag tycker att projektet är för stort. Hösten 2021 var Skanska en av tre anbudsgivare i upphandlingsprocessen, tillsammans med två konsortier ledda av italienska ASTM respektive turkiska Gülermak. Men ett år senare fanns bara Skanska kvar vilket beklagades av Statens vegvesen.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev