Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Kommunala bostadsbolag får få anbud

Publicerad: 28 april 2016, 05:16

Bostadskrisen har många orsaker, och här är ytterligare en: Kommunala bostadsbolag har svårt att hitta entreprenörer som vill lämna anbud på deras projekt. De anses inte lönsamma nog.


Ämnen i artikeln:

bostadsutvecklingbostadsbristSaboAllmännyttanhyresrätter

Kommunala allmännyttiga bostadsbolag som Byggindustrin har talat med vittnar om att det är svårt att hitta entreprenörer som vill lägga anbud på deras bostadsbyggen. Kommunerna vill i möjligaste mån bygga hyresrätter till rimliga priser, medan de stora byggföretagen hellre lägger bud på att bygga bostadsrätter, som i slutänden kommer att säljas till allt högre marknadspriser.

– Kommunala bolag har kapital till byggen, men byggarna får ut högre vinstmarginaler om de bygger bostadsrätter i Stockholm än om de bygger hyreshus i Norrlands inland – så är det, bekräftar Jan-Ove Östbrink, expert på bostäder och bostadsbyggande på Sveriges Kommuner och Landsting.

Byggarna får ut högre vinstmarginaler om de bygger bostadsrätter i Stockholm än om de bygger hyreshus i Norrlands inland konstaterar Jan-Ove Östbrink.

Foto: SKL

Han håller alltså med om den generella bilden. Just nu är situationen särskilt markant på grund av den heta byggkonjunkturen. Framför allt har branschen svårt att få fram byggledning, och då är det svårt att lämna bud.

Även Jonas Högset, ansvarig för nyproduktion på Sabo, håller med om att det kan vara svårt för allmännyttan att hitta byggare – något som givetvis inte hjälper till när efterfrågan på bostäder till rimliga priser är så skriande.

– Dessutom är lönsamheten på boutvecklingssidan, det vill säga att ta fram projekten, större på bostadsrättssidan. Det kan locka de stora byggbolagen, säger han.

Jonas Högset bekräftar att det kan vara svårt för allmännyttan att hitta byggare.

Foto: Sabo

Konkurrensverket tog fram flera rapporter under 2015 som handlade om bostadsbyggandet. En av dem, ”Allmännyttans upphandling av bostadsbyggande”, visar tydligt att problemet finns. Bland annat kan man läsa att i 60 procent av allmännyttans upphandlingar har antalet anbud varit fyra eller färre, och i nästan 20 procent har endast en eller två anbudsgivare anmält sig.

– Dessutom har det visat sig att utomnordiska byggföretag över huvudtaget inte lämnar några anbud. Så sammantaget är antalet anbud lägre än för byggupphandlingar generellt, säger Jonas Högset.

Han har fått en känsla av att det håller på att bli ett stort problem att byggarna avstår från att uppföra hyreshus till allmännyttan. Många kommunala bostadsbolag har inte byggt något alls på 10–15 år, enligt Jonas Högset.

En lösning kan vara att de allmännyttiga bolagen försöker förbättra sina relationer med byggbranschen.

– Vi försöker vara långsiktiga och framhåller att allmännyttan alltid har ett behov av att bygga – även i lågkonjunktur, säger Jonas Högset.

Just nu ser han tendenser till överhettning på vissa håll och talar om att byggbranschen börjar kräva ”hutlösa summor” för att bygga. Han hämtar stöd i SCB:s statistik som visar att byggnadsprisindex (BPI) har stigit mer än fyra gånger så mycket som konsumentprisindex (KPI) sedan 1992.

Läs mer: Lönsamhet får stå tillbaka för trygghet.

Det finns naturligtvis förklaringar. Det låga bostadsbyggandet sedan 90-talet med åtföljande uppdämt behov är en. Sabo anser att den relativt låga konkurrensen inom byggbranschen är en annan, och försöker medverka till att dämpa prishöjningarna bland annat genom sitt eget projekt Kombohus. Sabos medlemsföretag erbjuds köpa en serie nyckelfärdiga hus till fast pris inom ett ramavtal. De uppges ligga cirka 25 procent under rådande marknadspris.

– En annan fördel, bortsett från priset, är att det kräver mindre kunskap hos beställaren att satsa på Kombohus, säger Jonas Högset.

Han menar att Kombohusen även skapar en dynamik på marknaden och gör att fler anbud kommer till de kommunala bostadsbolagen från mindre aktörer.

– Lokala byggare kan komma in i matchen. Och så kräver ju Kombohusen ett visst grundarbete, vilket skapar möjligheter för lokala företag inom det segmentet, säger han.

Konkurrensverkets rapport

Huvuddragen i konkurrensverkets rapport ”Allmännyttans upphandlingar av bostadsbyggande”:

■ De allmännyttiga bostadsföretagen stod för cirka 13 procent av antalet nybyggda bostäder och cirka 20 procent av antalet nybyggda lägenheter i flerbostadshus under 2009–2013.
■ Marknaden domineras av tre stora nationella företag och ett antal stora lokala företag. Relativt få små och medelstora företag vinner upphandlingar och många upphandlare anser att det är svårt att få in anbud från små och medelstora för företag.
■ Upphandlingsmarknaden för bostadsbyggande är nationell och anbudskonkurrens från utländska aktörer är ytterst begränsad. Kunskapen bland upphandlarna om potentiella utländska anbudsgivare är bristfällig.
■ I Boverkets bostadsmarknadsenkät uppger 126 kommuner att den lokala bostadsmarknaden präglas av brist på bostäder i förhållande till efterfrågan.

Ingrid Kindahl, frilansjournalist, red@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.