Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag12.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Affärer i byggsektorn

Kommunens bolag konkurrerar med anläggare i Linköping

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


Vid upphandlingar om anläggningsjobb i Linköping finns ofta det kommunägda bolaget Stadspartner AB med bland anbudsgivarna.

Bolaget presenterar sig som specialister på utveckling av miljön, med ett komplett utbud av entreprenad- och konsulttjänster.
Nu får kommunen skarp kritik från Svenskt Näringsliv för Stadspartners verksamhet.

-Det här är ett typexempel på hur en kommun inte ska bete sig. Allt som Stadspartner gör är fel och innebär att Linköping bryter mot kommunallagen, säger Joakim Bogdanoff, konkurrensexpert på Svenskt Näringsliv.

I en rapport om osund konkurrens beskriver arbetsgivarorganisationen hur svenska kommuner konkurrerar på den privata marknaden. På en presskonferens betonas att det inte handlar om gränsdragningar kring vad som ska utföras i kommunal regi och vad som ska upphandlas. Det här handlar om rena brott mot kommunallagen.
Kommuner får över huvud taget inte bedriva näringsverksamhet i vinstsyfte. Och de kommunägda bolag som verkar utanför kommunens gränser bryter direkt mot lokaliseringsprincipen.

En specialgranskning av 31 kommuner visar att det rör det sig om 1,9 miljarder kronor. En uppskattning utifrån den siffran säger att i landets 290 kommuner har svenska företag sammanlagt förlorat 6 miljarder kronor på den osunda konkurrensen.
Stadspartner AB i Linköping tas upp som ett av de mest flagranta exemplen.

-Man kan tala om en viss gråzon men Linköping har passerat den för länge sedan. De bryter mot kommunallagen på ett sätt som är direkt skadligt för byggsektorn. Bolaget borde avvecklas rakt av, säger Joakim Bogdanoff.

Stadspartner är inte med och slåss om jobb åt privata beställare men väl vid kommunala upphandlingar som anläggande av lekplatser samt gräs- och asfaltsytor.

-Givetvis drabbas företagen i Linköping, det är ingen tvekan om det, säger Rolf Larsson, Sveriges Byggindustrier i Linköping.
Anders Andersson är delägare och vd för Lekab i Linköping. Han tycker att det var värre förr, då det oftare var en ojämn prisbild och därmed svårare för hans företag att konkurrera med Stadspartner.

-Det här är förstås inte bra. Fast vi är beredda på konkurrens, poängterar Anders Andersson.

Ett kommunägt bolag har konkurrensfördelar. De har till exempel inte något tydligt avkastningskrav och de har enklare att hantera underskott.
Ändå är det få som protesterar, åtminstone så länge de upplever det som konkurrens på lika villkor. Svenskt Näringsliv är kritiska till att det inte finns några sanktionsmöjligheter. De tycker att kommuner som bryter mot lagen borde bötfällas.

Och även om lagstiftningen för statligt respektive kommunalt ägda bolag ser helt olika ut så spelar det inte så stor roll för anläggningsföretagen i Linköping om de förlorar upphandlingar mot Vägverket Produktion eller Stadspartner AB.

Ett tredje skäl till den ljumma kritiken är att kommunen och dess bolag är en viktig kund för många företag.

Linköpings Stadshus AB är ett moderbolag till Tekniska Verken i Linköping AB, som i sin tur har dotterbolag - bland annat Stadspartner AB. Exempelvis är Tekniska Verken en stor kund för Peab. Det är mot den bakgrunden Bengt Tångring, Peabs arbetschef på anläggningssidan, svarar på frågor om Stadspartner. Bengt Tångring betonar att de inte har något emot konkurrens och han har ingen åsikt om vem som är ägare till bolagen.

Men efter en direkt fråga bekräftar han att de flera gånger förlorat upphandlingar där uppdragen i stället gått till Stadspartner.

-Oh, ja. Flera gånger. Till nivåer vi inte förstår, säger Bengt Tångring.

Linköping, Göteborg, Södertälje och Skellefteå pekas av Svenskt Näringsliv ut som "värstingkommuner".
Bland de andra exemplen finns Karlshamns Energi, som är auktoriserad återförsäljare av Cylindas vitvaror, Katrineholms kommunägda byggvaruhus, Telge Energi i Södertälje som säljer pellets och Elinstallation i Eskilstuna, en "komplett leverantör av elinstallationer och infrastruktur".

AV FREDRIK KARLSSON

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.