Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Kommuner klarar inte att ge besked i tid

Publicerad: 26 februari 2018, 11:22

Björn Wellhagen, näringspolitisk chef på Sveriges Byggindustrier, välkomnar regeringens förslag.

Regeringen vill införa ett system med avgiftsreduktion vid försening av handläggningsärenden om bygglov, förhandsbesked och startbesked. Förhoppningen är att åtgärden ska effektivisera byggandet. Sveriges Byggindustrier applåderar initiativet.

Ämnen i artikeln:

Sveriges ByggindustrierPeter Erikssonbyggkontrakttillfälliga bygglov

MdF

Mattias de Frumerie

mattias@byggindustrin.se


Det är bostadsminister Peter Eriksson som ligger bakom förslaget som nu gått som remiss till Lagrådet. Regeringens förslag är att avgiften ska reduceras med en femtedel för varje vecka som kommunen är försenad med ett besked och att detta ska börja gälla från och med 1 januari 2019.

– Det är rimligt att den som drabbas av att kommunerna inte klarar kraven på handläggningstider när det gäller bygglovsärenden blir kompenserad för dröjsmålet. Detta ger även kommunerna vidare incitament att hålla sig inom ramen för gällande tidsfrist, säger bostadsminister Peter Eriksson i ett pressmeddelande.

Enligt bostadsministerns pressekreterare Agneta Boström är en ambition med det nya förslaget att få de kommuner som i dag ofta är försenade att se över sin organisation.

LÄS MER: Kommunerna som inte ger besked i tid

Björn Wellhagen, näringspolitisk chef på Sveriges Byggindustrier, gör tummen upp till förslaget.

– Det är ett lysande förslag inte minst principiellt. Det enda rimliga är att kommunen får dra ner sin avgift när de inte kan uppfylla sitt åtagande. Det har vi efterlyst länge, säger Björn Wellhagen.

Han tycker att man skulle kunna dra det ännu längre att kommunerna skulle få betala en straffavgift till den sökande om handläggningstiden blir allt för lång.

Bakgrunden till regeringens förslag är att Boverket i en rapport uppmärksammat att var femte kommun inte klarar att hålla handläggningstiderna för bygglov och var sjätte kommun misslyckas med att hålla tiderna för anmälningsärenden. Regeringen följer Boverkets rekommendation att detta skrivs in i plan- och bygglagen.

Reduktionen ska också gälla vid ansökan om rivningslov, marklov, förhandsbesked och anmälan.

Relaterade artiklar

Kommunerna som inte ger besked i tid

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev