Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Konkurs för välkänd byggare

Publicerad: 22 maj 2019, 07:43

Jan Henriksson, vd för Q-gruppen.

Q-gruppen Bygg har lämnat in ansökan om konkurs. Bakgrunden är att förluster och ekonomiska smällar i flera projekt har lett till ett kraftigt likviditetsmässigt underskott.


I ett pressmeddelande som gick ut på tisdagen skriver Q-gruppen att byggbolaget under de senaste åren hanterat ett kraftigt likviditetsmässigt underskott.

"Bolaget har tre ansträngda bokslut bakom sig och de ackumulerade förlusterna är omfattande. Vi har under en längre tid arbetat oerhört hårt samt genomfört flera aktieägartillskott för att få till en ekonomisk balans. Nu har vi nått det läge där vi inte kommer längre. Som en konsekvens av detta har vi idag, på egen begäran, ansökt om konkurs för Q-gruppen Bygg AB".

För Byggindustrin berättar Q-gruppens vd Jan Henriksson att man försökte in i det sista att hitta en lösning på ekonomin innan beslutet om att lämna in konkursansökan slutligen togs på måndagen.

– Vi hade till augusti på oss att återställa kapitalet som saknades, men vi insåg att det inte skulle gå, säger han.

Utan att nämna specifika kunder, eller siffror berättar Jan Henriksson att det är ett antal projekt som har skapat förluster. Det handlar bland annat om ett nybyggnadsprojekt som lett till stor ekonomisk förlust, en tvist efter ett hotellbygge och ekonomiska smällar i flera andra bostadsprojekt.

– Ryggsäcken blev helt enkelt för tung och nedförsbacken för brant, säger Jan Henriksson.

Ändå beskriver han läget som relativt lugnt. Konkursen kommer att gå ordnat till.

– Det har gått bra på sistone och prognosen för 2019 har varit god. Vi har gett konkursförvaltarna goda förutsättningar att dra in pengar så att våra leverantörer kan få betalt. Jag ser hoppfullt på framtiden.

Hösten 2016 ändrade Q-gruppen AB koncernstruktur där byggverksamheten hamnade i Q-gruppen Bygg AB, medan ett projektutvecklingsbolag, Q-gruppen Projekt AB, bildades och fastighetsbolaget Q-gruppen Fastighets AB nylanserades. Projekt- och fastighetsbolagen lever enligt Q-gruppen kvar i koncernen även efter byggbolagets konkurs.

Anders Siljevall

Reporter

anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.