Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Konsulter vill ha OPS-lösning för Nya Karolinska-projektet

Publicerad: 6 mars 2008, 13:44

En konsultgrupp - med Öhrlings Pricewaterhouse Coopers i spetsen - förordar en funktionsupphandling av OPS-modell för Nya Karolinska Solna när det gäller ägande, drift och förvaltning av den nya sjukhusfastigheten. Konsulterna rekommenderar däremot inte en privat-offentlig lösning för hela Nya Karolinska Solna-projektet, och inte heller att vården ska drivas privat.


Rapporten har nu överlämnats till landstinget, och finns med som ett underlag i den fortsatta beslutsprocessen kring Nya Karolinska Solna.

Konsultgruppen konstaterar att erfarenheterna av funktionsupphandling för fastighetsprojekt i Sverige är mycket små, men att det finns omfattande internationella erfarenheter att hämta, till exempel från Storbritannien.

Skälen till att konsultrapporten rekommenderar funktionsupphandling för fastighetsförvaltningen är dels att man anser att det sannolikt kan skapas en bättre internationell konkurrens vid upphandlingen av entreprenaden, dels att landstinget kan minska sina ekonomiska risker i samband med prisökningar innovativa lösningar för att optimera drift- och underhållskostnader på lång sikt, framhålls också i rapporten.
Nya Karolinska Solna är ett av Stockholms läns landstings mest omfattande projekt någonsin. Investeringen beräknas till någonstans runt 7 miljarder kronor.

Uppdraget för det nya universitetssjukhuset är att vara navet i universitetssjukvårdssystemet, och att skapa nya former för integration mellan sjukvård, forskning, utveckling och utbildning.
Landstingsfullmäktige kommer att fatta slutgiltigt beslut om att bygga det  nya universitetssjukhuset i februari 2008.

White arkitekter vann förra sommaren arkitekttävlingen om det nya universitetssjukhuset. Vid sidan av formgivningen omfattar uppdraget också att ta fram projektprogram inklusive ekonomiska ramar och genomförandestrategi för byggprojektet.

Per Hindersson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.