Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Konsulttrio får stororder för ny tunnelbana

Publicerad: 23 september 2014, 15:04

Bild 1/2  Byggstart för sträckan Akalla-Barkarby Station ska ske 2016 och 2021 ska den vara klar för trafik.

Foto: Stockholms läns landsting

Hösten 2016 blir det byggstart för den nya tunnelbanelinjen mellan Akalla och Barkarby Station i Stockholm. Konsultteamet Ramböll, White och Tyréns har fått en stororder i projektet värd cirka 250 miljoner kronor.


Ämnen i artikeln:

WSPWhite ArkitektertunnelbanaRambollTyrénsStockholmsöverenskommelsenStockholmsförhandlingen

Utbyggnaden av tunnelbanan mellan Akalla och Barbarby station är en del av Stockholmsöverenskommelsen som träffades mellan Stockholms läns landsting, Stockholms stad, Nacka kommun, Solna stad och Järfälla kommun i slutet av 2013. Överenskommelsen innebär att tunnelbanan byggs ut till Arenastaden, Barkarby och Nacka samtidigt som kommunerna åtar sig att uppföra cirka 78 000 bostäder i tunnelbanans närområde fram till år 2030.

Riggert Anderson, chef för Förvaltning för utbyggd tunnelbana på Stockholms läns landsting, berättar att arbetet med de nya sträckningarna av tunnelbanan börjar komma igång.

– Förvaltningen bildades i mars. Sedan dess har vi byggt ut organisationen, vi är cirka 40 personer nu, och börjat upphandlingarna, säger han.

Den första stora upphandlingen blev klar i somras när WSP fick i uppdrag att projektera sträckningen till Arenastaden. Nu står det klart att Ramböll, White och Tyréns får i uppdrag att projektera sträckan mellan Akalla och Barkarby Station. Uppdraget omfattar systemhandling, järnvägsplan, miljökonsekvensbeskrivning och bygghandling.

– Just nu håller vi på att utvärdera inkomna anbud för projekteringen av sträckan till Nacka. Vi ska skriva avtal inom en månad, säger Riggert Anderson.

Senare i höst går även startskottet för det första samrådet om den utbyggda tunnelbanan, det blir för sträckan mot Barkarby Station.

– Vi vänder oss till allmänheten bland annat för att få synpunkter på den exakta lokaliseringen av stationerna, säger Riggert Anderson.

Relaterade artiklar

Sweco får utforma nya tunnelbanan

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.