fredag2 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Kontraktet påskrivet: NCC gör uppdrag för Norrvatten för 2 miljarder

Publicerad: 17 januari 2023, 07:03

NCC ska bygga ett kompletterande vattenverk intill det befintliga Görvälnverket i Järfälla.

Foto: Norrvatten

NCC har utsetts till att vara delaktiga i att planera och bygga ett nytt vattenverk i norra Stockholm. Totalt är projektet värt cirka två miljarder kronor.

Ämnen i artikeln:

SvepetNCCbyggkontraktavloppVAVA-planVA-systemvatten och avloppVVSJärfällaStockholms län

Mårten Arvidsson

marten.arvidsson@bonniernews.se


Byggindustrin rapporterade i november att NCC hade tilldelats Norrvattens kontrakt för byggandet av ett nytt vattenverk. Efter sedvanlig säkerhetsprövning har nu avtalet skrivits på, skriver byggjätten i ett pressmeddelande.

Så såg anbuden ut: NCC slog Peab och Skanska i miljardupphandling: “Ser fram emot att teckna kontrakt”

NCC har valts ut av uppdragsgivaren Norrvatten, som ägs gemensamt av flera kommuner norr om Stockholm, att planera för och vara delaktiga i projekteringen av ett kompletterande vattenverk intill det befintliga Görvälnverket i Järfälla. Efter den inledande processen har NCC chans att tilldelas entreprenadkontrakt för en utförandeentreprenad i samverkan.

Det nya reningsverket kommer att omfatta fler reningssteg jämfört med det gamla och kommer att kunna rena vattnet från virus, bakterier och parasiter.

– Samverkansmodellen gör att vi kan bidra med vår kompetens i projektet i ett tidigt skede. Tillsammans med Norrvatten kommer vi att planera för en kompletterande anläggning med en modern och effektiv reningsprocess som ökar kapaciteten för framtida behov i Norra Stockholmsregionen, säger Per Johansson, affärschef för NCC Vatten- och Miljöteknik, i en kommentar.

Norrvatten räknar med att det kommer att kosta cirka två miljarder kronor att bygga det nya reningsverket.

Läs även: Lista: Byggarna som tävlar om reningsverken – alla anbud i de stora upphandlingarna

Norra Storstockholm expanderar, och för att möta det växande vattenbehovet och säkerställa god dricksvattenkvalitet även framöver ska ett kompletterande vattenverk byggas intill det befintliga vattenverket, Görvälnverket. Den nya anläggningen kommer omfatta ett ytterligare reningssteg, som renar vattnet från virus, bakterier och parasiter.

NCC kommer tillsammans med Norrvatten att planera för projektet samt vara delaktiga i projekteringsarbetet. Därefter finns möjlighet att teckna entreprenadkontrakt för en utförandeentreprenad i samverkan. Norrvattens styrelse väntas fatta ett genomförandebeslut för projektet, preliminärt under 2024, som inkluderar beslut om budget och tidplan.

Norrvatten är ett kommunalförbund som producerar och distribuerar dricksvatten till 14 medlemskommuner i norra Storstockholm. Närmare 700 000 människor, flera stora sjukhus samt Arlanda flygplats får sitt dricksvatten från Norrvatten.

– Samverkansmodellen gör att vi kan bidra med vår kompetens i projektet i ett tidigt skede. Tillsammans med Norrvatten kommer vi att planera för en kompletterande anläggning med en modern och effektiv reningsprocess som ökar kapaciteten för framtida behov i Norra Stockholmsregionen, säger Per Johansson, affärschef för NCC Vatten- och Miljöteknik.

Läs även: NCC-chefen om VA-boomen: ”Vi kommer att öka vår omsättning inom de projekten rejält”

NCC har lång erfarenhet inom vattenrening och har specialistkompetens i hela kedjan, från idé till driftsättning. De senaste fem åren har NCC byggt 25 vattenverk och avloppsreningsverk i samverkan.

I uppdragets förfrågningsunderlag angav Norrvatten en uppskattad byggkostnad på cirka miljarder kronor SEK.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev