Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Köp av Attefallshus var brott mot LOU

Publicerad: 24 februari 2017, 13:34

Attefallshusen som Östersundshem upphandlat rymmer kök, badrum, sovloft och boendeyta

Illustration: Östersundshem

Östersundshem gjorde sig skyldiga till otillåten direktupphandling när de köpte ett stort antal Attefallshus förra vintern. Det konstaterar Konkurrensverket som nu kräver att det kommunala bostadsföretaget ska betala fem miljoner kronor i böter.


I februari 2016 ingick Östersundshem ett avtal med företaget Pilgrumsta Hus. Avtalet gällde köp av 100 så kallade Attefallshus med option att köpa ytterligare 50. Avtalet var värt cirka 80 miljoner kronor.

Östersundshems avsikt var att Attefallshusen skulle fungera som en tillfällig, men hemtrevlig, bostadslösning för kommunens nyanlända flyktingar samt för studenter. Husen skulle byggas centralt i Östersund för att bidra till integrationen.

Läs mer: Attefallshus ska hjälpa nyanlända.

När Östersundshem genomförde upphandlingen använde de undantaget för synnerlig brådska i LOU och genomförde därför inte en traditionell konkurrensutsatt upphandling av husen. Men Konkurrensverket gör bedömningen att behoven av bostäder för nyanlända och studenter var kända sedan tidigare, och därför inte brådskande. De bedömer att det inte var nödvändigt att utforma avtalet på det sätt som gjordes, varken när det gäller antalet hus eller optionens längd. Därför kunde Östersundshem inte använda sig av undantaget för synnerlig brådska, vilket innebär att avtalet var en otillåten direktupphandling.

Konkurrensverket har vänt sig till förvaltningsrätten i Härnösand med kravet att Östersundshem döms att betala fem miljoner kronor i upphandlingsskadeavgift.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.