Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Affärer i byggsektorn

"Kunden förväntar sig att vi tar initiativ"

Publicerad: 27 Juni 2008, 11:30

Skanska jobbar med sitt kundinriktade miljöarbete på två fronter; dels med egna utvecklingsprojekt och dels med spjutspetsprojekt åt framsynta beställare.


De egna projekten är Moderna Hus, miljonprogramsupprustningen, Uniqhus och anläggningsprojektet Tyst Asfalt.

Moderna Hus är mest känt som ett koncept för industriellt byggande, men i det förenas pressade byggkostnader med energi, miljö och kvalitet.
Konceptet för upprustningen av miljonprogrammet kan tillämpas i sin helhet eller i delar. Hur stor eller liten del som än tillämpas ska upprustningen leda till sparad energi, lägre livscykelkostnader och en tryggare boendemiljö.

Uniqhusen är småhus med en arkitektur som bygger på den traditionellt jylländska, marknaden finns framför allt i Skåne. Alla ingående delar i ett Uniqhus är Svanenmärkta sedan 2003.

I alla tre bostadskoncepten är målet att energianvändningen ska vara 30 procent lägre än i normhuset. Man använder sig också av LCC, livscykelkostnadsberäkningar, i olika hög grad.

-Vi har jobbat med den egna energieffektiviteten länge, säger Agneta Wannerström, en av tio miljösamordnare på Skanska Sverige. Nu märker vi tydligare signaler från marknaden om ett intresse för energieffektivisering.

De spjutspetsprojekt Skanska gärna visar fram är passivhusen i Glumslöv och i Misteröd (se artikel här intill), renoveringen av miljonprogramsområdet Brogården i Alingsås - också ett passivhusprojekt - och lågenergihuset Seglet i Karlstad.

-Gemensamt för dem är att de, förutom Glumslöv, är partneringprojekt. De har också bra beställare och alla har jobbat i tydlig samverkan från tidiga skeden, säger Agneta Wannerström. Och det verkar också som om alla inblandade har tyckt väldigt mycket om att jobba i de projekten. Man hör återkommande att folk säger, ”Vad roligt det var!”.

Skanska är stort och kunderna har höga förväntningar på entreprenören:
-Kunden vet att vi har kompetensen och förväntar sig att vi tar initiativ. Då är det viktigt att vi får vara med tidigt, helst i någon form av samverkansentreprenad.

Miljörelaterade aktiviteter med Skanskakunder visar på ett stort engagemang på beställarsidan:

-När vi var i Misteröd på studiebesök upplevde jag att det finns ett samstämmigt intresse för att fortsätta med att energieffektiva hus. I stället för att ifrågasätta sade flera ”Kan vi fortsätta bygga som vi gör?”.
Nu handlar det mycket om energieffektivisering och jag frågar Agneta om branschen bara har plats för en miljöfråga i taget.

-Olika frågor står i fokus, det har varit avfall, material och kemikalier bland annat, men i och med att man tar itu med dem höjs miljöribban hela tiden. Så totalt går miljöfrågan framåt, anser hon.

Skanska jobbar med att fasa ut farliga ämnen, har en egen kemdatabas och stöder Basta. Skanska Sveriges vd:s Mats Williamson var aktiv i arbetet för att få till stånd Reach, EU:s kemikalielagstiftning.

-Medvetenheten att energi är en kostnad och att man kan räkna hem energieffektivisering gör att den är lättast att se affärsnyttan med. Vad som har gjort att det lossnat för miljöfrågan i dag är att man kan räkna hem det. Det, tillsammans med motivationen på grund av omvärldsfaktorerna, är det som driver utvecklingen.

ELISABET NÄSLUND

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.