Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Kvarts miljard kronor till nybyggd vindkraft

Publicerad: 22 april 2009, 06:59

Energimyndigheten ger 234 miljoner kronor i stöd till tre strategiskt viktiga vindkraftsprojekt. Projekten har en budget på totalt 3,6 miljarder kronor och ska skapa jobb och ekonomisk tillväxt, hoppas myndigheten.


Utbyggnaden av den svenska vindkraften stod länge och stampade. Elproduktionen nådde inte ens en upp till en procent av landets elproduktion.

Men under år 2008 lossnade det. Det byggdes 129 nya verk och elproduktionen ökade med 40 procent, jämfört med år 2007.
Vindkraften producerar nu 1,4 procent av landets el och står inför en kraftig utbyggnad. De drygt 234 miljoner kronorna från Energimyndighetens stöd till ”pilotprojekt på vindkraftsområdet” ska underlätta utbyggnaden.

– Vindkraften i Sverige kommer att ge ett betydande bidrag till elförsörjningen. Den kunskap och erfarenhet som byggs upp i olika projekt ger också en industriell utveckling som skapar jobb och ekonomisk tillväxt, säger generaldirektör Tomas Kåberger i ett pressmeddelande.

Företaget o2 Vindkompaniet får 69 miljoner kronor i stöd till en park på 30 vindsnurror som ska byggas vid Glötesvålen i Härjedalen. Projektet ska testa utrustning som avlägsnar den is som bildas på vindkraftverk i kallt klimat.

Bolaget Svevind får 115 miljoner kronor till 12 vindkraftverk som ska byggas i Piteå kommun samt till 20 kraftverk på Gabrielsberget i Nordmaling. Projekten kommer att resa exceptionellt höga torn på 138 meter. Projektet testar därför teknik transportera, resa och hindersbelysa mycket höga torn.

Tredje projektet ska pröva hur effektiv storskalig vindkraft kan bli om snurrorna placeras i skogsmark. Företaget Arise Windpower får därför 50 miljoner kronor i bidrag till tre projekt i södra Sverige, i Karlskrona, Mönsterås och Oxhult.

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.