fredag2 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Lärande och involvering hos Årets Leanbyggare

Publicerad: 23 mars 2015, 19:45

Marcus Nilsson, Anders-Arfvén,Thomas Gardell, Anna Engdahl, Jenny Johansson, Hans Perbjörs och Emile Hamon från Veidekke, Årets Leanbyggare 2015.

Foto: Mattias de Frumerie

Veidekke är Årets Leanbyggare 2015. "Det här betyder så mycket. Vi har arbetat med detta sedan 2004 och det går alltid upp och ner med sådana här processer. Detta kommer att ge jättemycket energi till organisationen. Det känns stort", säger Emile Hamon, strategi och utvecklingschef på Veidekke.

Ämnen i artikeln:

Årets LeanbyggareÅrets Leanbyggare 2015VediekkeVeidekkebyggkontrakt

Nomi Melin Lundgren

nomi@byggindustrin.se


Genom sitt involverande arbetssätt har Veidekke lyckats minska den icke värdeskapande tiden i företaget med 15 procent. Det handlar om tid och pengar förstås, men även kvaliteten på företagets produkter och arbetsmiljön har blivit bättre i jakten på slöseriet, enligt Emile Hamon, strategi- och utvecklingschef på Veidekke.

Hela arbetssättet har förändrades sedan företaget drog igång sitt leanarbete, som de kallar involverande planering. Resultatet är en mer lärande organisation där erfarenheter mellan olika projekt och discipliner tas om hand och följs upp liksom varje medarbetares förslag till förbättringar.

Emile Hamon säger att nyckeln till att föra ut arbetssättet i organisationen ligger i kommunikation och decentraliserad planering.

Det är för detta arbete juryn, bestående av Hans Reich, Lars Stehn och Maria Vidas, nu har utsett Veidekke till Årets Leanbyggare 2015.

– Det var inget lätt val. Vi hade tre värdiga kandidater, men det som vägde över till Veidekkes fördel den här gången är framförallt deras sätt att jobba med lärandeprocesser, både i det egna företaget och tillsammans med konsulter och medarbetare, där man hela tiden lär av det som inte gick bra igår, säger Hans Reich.

I byggprojekt där det är så många olika aktörer inblandade är det extra svårt att få de här processerna att fungera.

– Man har mindre kontroll i ett byggprojekt. Det handlar väldigt mycket om kommunikation och att återföra erfarenheter och det tycker vi att Veidekke har jobbat bra med, säger Hans Reich.

Priset Årets Leanbyggare är tänkt att inspirera andra företag.

– Därför är det kul att ett större, traditionellt byggföretag som Veidekke också kan vinna, säger Hans Reich.

De andra nominerade till priset var Hedareds Sand & Betong och fönstertillverkaren Nordan.

Juryns motivering

”Detta företag har genom att fokusera på samplanering och samlokalisering lagt grunden för medarbetarnas involvering och en lärande organisation, ett lärande inte enbart för vinnarens egna anställda utan även för projektpartner och hela Sverige.”

Årets Leanbyggare i korthet

Årets Leanbyggare är byggsektorns egen utmärkelse för förändringsarbete enligt lean. Priset är ett samarbete mellan Lean Forum Bygg och tidningen Byggindustrin.

Här kan du läsa mer om Årets Leanbyggare 2015.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev