måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Dålig arbetsmiljö handlar inte om skrå, utan om förutsättningar som föder och göder en dålig kultur, säger Anders Carlén.

Ledare: Byggindustrins chefredaktör om tacomys och dålig arbetsmiljö

Byggindustrins chefredaktör Anders Carlén om skrå, förutsättningar, dålig arbetsmiljö och tacomys.

Publicerad: 1 oktober 2021, 12:16

Anders Carlén

anders.carlen@byggindustrin.se

Ohållbara arbetsförhållanden. 

Usla villkor.

Utbredd tystnadskultur.

Dåligt ledarskap.

Bristande säkerhet.

Larmrapporterna om den osunda arbetsmiljön hos underentreprenörerna är fortsatt många, trots löften om nollmission från beställare. Men mycket lite händer och en uppgivenhet råder bland många som in stället talar om svartmålande av det egna skrået.

Fast just den här gången handlar det inte om byggbranschen, utan om tevebranschen. Och om de många – företrädelsevis unga – människorna på landets produktionsbolag som får betala ett högt pris för att du och jag ska ha något trevligt och lättsamt att titta på mellan tacomys och fredagsvin.

Så varför lyfta fram produktionsbolagens bristande arbetsmiljö i Byggindustrin? Jo, eftersom deras verklighet är snarlik den som byggbranschens underentreprenörer verkar i med ständigt nya projekt, löst sammansatta arbetslag och kontraktsanställda chefer. I en hierarki där de anställda får betala priset när tidsplaner ska hållas och budgetar slås.

Med andra ord: Dålig arbetsmiljö handlar inte om skrå, utan om förutsättningar som föder och göder en dålig kultur. 

Slutligen. Lösningar finns givetvis – färre entreprenörsled, mer industriellt byggande, ett mer vidsträckt personalansvar från beställaren – men kommer inte gratis. Under tiden vet vi vilka som får betala priset.

 


Ämnen i artikeln:

byggkontraktarbetsmiljöchefer i byggbranschenkvinnliga cheferledarskap inom bygg

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev