Affärer i byggsektorn
"Leveranserna från Kina har kommit igång igen"
Publicerad: 20 april 2020, 08:14
Byggindustrin kommer under veckorna som kommer att ringa upp ett antal branschpersoner som befinner sig på "hemmakontoret". I dag talar vi med Lina Angmo, projektutvecklare på Solkompaniet.
Ämnen i artikeln:
byggkontraktHallå där…Lina Angmo, projektutvecklare på Solkompaniet. Hur ser solenergibranschen ut just nu?
– Det rullar på i stort sett som vanligt. Sverige fick en solelboom förra året, totalt ökade solel med 70 procent under 2019. Trots coronakrisen rullar det på nu i vår och kunderna fortsätter att beställa projekt. Vi jobbar mot större fastighetsägare, både privata och offentliga, så jag kan inte uttala mig om hur det ser ut bland privatpersoner.
Kommer materialleveranserna fram?
– De provinser i Kina som varit hårdast drabbade av corona är också de som står för den största delen av produktionen av solpaneler. Därför har branschen haft ett leveransproblem men det tycks ha börjat ordna upp sig nu. Det är ofta flera månader långa ledtider då allt från Kina transporteras med båt. Vi klarade oss bra eftersom vi skyndade oss att köpa upp moduler när vi såg nedstängningen av Kina. Annars brukar vi inte hålla lager men det har vi gjort en tid nu.
Finns inga producenter i Sverige och Europa?
– Jo det finns ett antal mindre producenter, men de står främst för speciallösningar och levererar inte i stor skala.
Finns andra utmaningar?
– Sjukdagarna bland våra montörer har varit fler än vanligt så det har i viss mån påverkat arbetet på tak. Dessutom så har vi några team som bor i Litauen som har haft svårt att resa hit. Vi påverkas även av att vara sist i kedjan inom nyproduktion, så om de blir försenade blir vi det med. Men i stort sett löper montagen på som de ska. Men den stora mängden solelprojekt är på befintliga byggnader, vilket gör att montagen löper på som de ska.
Du jobbar från hemmet, hur går det?
– Det går bra men jag skulle behöva hitta en mer ergonomisk stol! Min sambo jobbar också hemifrån så vi försöker hålla oss i olika delar av huset.
Vad säger kunderna om att alla samtal sker på distans?
– Jag upplever att de som fattar besluten ute på företagen inte är så uppbokade med möten och resor som de brukar vara. Det gör att det är lättare att få kontakt och att de kan ta sig tid för givande samtal. Det är väldigt positivt eftersom solel fortfarande är något nytt i Sverige och det finns många frågor om hur det fungerar i praktiken.
Kommer distansarbetet att ge något bestående?
– Jag tror helt klart att vi kommer att få en attitydförändring. Att våga be om ett webbmöte kommer nog att ligga närmare till hands för många i framtiden, nu när de har fått prova på tekniken. Det kommer att spara både tid, pengar och miljö. Tidigare kändes det nästan lite oförskämt även för mig att be om ett webbmöte med en kund, förväntningarna har varit att man helst ska ses fysiskt. I framtiden kommer det nog att bli mer en mix av olika typer av möten.
Regeringen anslog 200 miljoner kronor extra i solcellstöd i vårändringsbudgeten förra veckan. Vad innebär det?
– Det innebär en tydlig signal om att solelboomen fortsätter och även om det är mycket pengar så går de åt fort eftersom intresset för solel är stort. Så mitt råd är att söka stöd för de projekt man planerar så snart som möjligt.
Jobbar du också hemifrån för tillfället och vill berätta om hur det går och vilka projekt som ligger på ditt bord? Hör av dig till:
Johanna Åfreds, johanna@byggindustrin.se, 0707-123 243