torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Lindab säljer byggverksamhet till fransk byggjätte

Publicerad: 24 september 2021, 05:58

Groupe Briand blir en mer passande ägare till Astron, säger Lindabs koncernchef Ola Ringdahl. Foto: Lindab

Ventilationsjätten Lindab har tecknat ett avtal om försäljning av affärsområdet Building Systems, vilket är Lindabs verksamhet för stålbyggnader under varumärket Astron. Köpare är det franska byggbolaget Groupe Briand.

Ämnen i artikeln:

byggkontraktprefabriceringlogistiktransporteraktivitetsbaserade kontorkontor

Anders Siljevall

anders@byggindustrin.se


Astron förvärvades av Lindab 2005 och har verkat som ett självständigt affärsområde inom Lindab. Bolaget har verksamhet på flera håll i europa och tillverkar prefabricerade stålbyggnader inom bland annat logistik, industri och kontor.

Under 2020 var Astrons omsättning 946 miljoner kronor, vilket motsvarade cirka 10 procent av Lindabs totala omsättning. Affärsområdet sysselsätter 680 personer.

Groupe Briand har 70 års erfarenhet av uppförande av byggnader i stål, cement och trä. De har främst verksamhet i Frankrike och ser förvärvet av Astron som en möjlighet att expandera till fler länder i Europa. Groupe Briand omsätter ca 300 miljoner euro och har 1 200 medarbetare.

LÄS MER: Llentab bygger gigantiska fiskodlingen i Säffle: ”Norge har spetskompetensen, Sverige har musklerna”

Lindabs koncernchef Ola Ringdahl menar att den franska byggjätten är en mer passande ägare till Astron.

– Astron har förbättrat lönsamheten under de senaste åren och de har en attraktiv produktportfölj och en kompetent ledning. Lindabs primära fokus är ventilation och Astrons stålbyggnader passar därmed inte in i Lindabs strategi. Vi är övertygade om att Groupe Briand är rätt ägare för att ta verksamheten till nästa nivå tack vare sin långa erfarenhet från liknande verksamhet, säger han i ett pressmeddelande.

Groupe Briand välkomnar Astron till bolaget.

– Vi gläder oss över att välkomna Astron till Groupe Briand. Astron är ett välkänt varumärke för stålbyggnader och parkeringshus i Europa. De tekniska teamens kompetens och den kundorienterade ledningen gör oss optimistiska när det gäller vår förmåga att utveckla Astron, säger Gil Briand, vd och ägare.

 

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev