onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Lindbäcks bygg investerar 480 miljoner kronor i ny husfabrik

Publicerad: 9 december 2015, 14:19

Efter åtta års markarbete är det nu klart för byggstart av Europas modernaste produktionsanläggning av flerbostadshus på Haraholmen i Piteå. Fabriken ska tredubbla Lindbäcks produktionskapacitet.

Ämnen i artikeln:

byggkontrakt

Nomi Melin Lundgren

nomi@byggindustrin.se


Det är byggföretaget Lindbäcks som nu investerar 480 miljoner kronor i en ny fabrik som ska ha fokus på hållbarhet i hela processen.

– Nu ser vi fram emot att fortsätta förberedelserna inför byggstart av det som kommer att bli Europas modernaste anläggning för en hållbar produktion av flerbostadshus, säger Stefan Lindbäck, vd Lindbäcks Bygg.

Företaget har valt att förlägga sin nya anläggning på Haraholmen i Piteå. Platsen valdes bland annat utifrån de logistiska förutsättningarna med närhet till hamn, järnväg och landsväg.

I dag finns en iordningställd yta för anläggningen som totalt behöver cirka 42 500 kvadratmeter för fastigheten exklusive parkerings- och transportytor.

Målet med produktionsanläggningen är att tredubbla Lindbäcks produktionskapacitet och säkra fortsatta leveranser till externa kunder och egenregiprojekt till företagets huvudmarknader i norr, Mälardalen och västkusten.

Bygglov är beviljat och nästa steg i etableringsprocessen är att färdigställa marken för grundläggning och parkeringar.

Därefter ska anbud för grundläggning, tomme, installationer, kontor och restaurang tas in.

– Vår målsättning med etableringen är att ta fram den bästa lösningen för respektive område inom produktion, logistik och arbetsmiljö. Hållbarhet ska vara vägledande genomgående i alla beslut, bland annat är det klart att vi kommer att använda fjärrvärme från SunPine för uppvärmning av anläggningen, säger Stefan Lindbäck.

Företaget genomför tester för att utveckla sin produktion och förbättra flödeseffektiviteten och har bland annat beslutat om satsningar som till exempel en lunchrestaurang för att få en attraktiv arbetsmiljö. Byggstart är planerad till våren 2016.

Lindbäcks satsning betyder mycket för kommunen och för hela länet. Fabriken väntas ge 150 nya arbetstillfällen.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev