Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Linköpings kommun: "Vi bedriver inte osund konkurrens"

Publicerad: 6 mars 2008, 13:43


Debatten kring de kommunala bolagens verksamhet har stundtals varit intensiv i Linköping. Lena Micko (s) som är kommunstyrelsen ordförande är därför förberedd på frågeställningen och bemöter kritiken.

-Har man kommunala bolag så är de på en marknad. Den grundkritiken kommer alltid att finnas. Vi tycker inte att bolagen bedriver osund konkurrens även om enskilda händelser kan diskuteras, säger Lena Micko.

Det finns en bred samsyn om näringspolitiken i stort i Linköping, även om oppositionen kritiserat delar av verksamheten i de kommunala bolagen.

Oppostionsrådet Paul Lindvall (m) har i en debattartikel argumenterat för tydligare gränser för de kommunala bolagens verksamhet. Debatten var intensiv i samband med att Stadspartner AB skulle ta över driften av ett bad i Norrköping. Bolaget har varit flitiga entreprenörer över hela Östergötland. Det är ett direkt brott mot kommunallagens lokaliseringsprincip, det vill säga att ett kommunalt bolag bara får verka inom den egna kommunen, enligt kritikerna. Lena Micko är öppen för att diskutera gränserna för verksamheten men hävdar ändå att det kan vara berättigat och legalt med verksamhet utanför kommungränsen.

Driften av badet är kopplat till Tekniska verkens verksamhet i regionen, vilken regleras med särskild lagstiftning för elområdet.

Svenskt Näringsliv tycker att hela bolaget Stadspartner ska läggas ner. Så långt lär inte kommunen gå.
-Vi ser att det är rationellt och hänger ihop med andra tjänster inom Tekniska Verken. Sedan kan man diskutera om vissa delar ska göras i bolaget, säger Lena Micko. Jag kan vara så öppen att jag säger att det finns vissa saker vi diskuterat om det ska göras inom bolaget.

På närmare frågor om vad det är för tjänster nämner Lena Micko "något på marksidan".

FREDRIK KARLSSON

Redaktionen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.