Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

LO rapport öppnar för marknadshyror

Publicerad: 9 februari 2015, 07:56

LO-utredare öppnar för marknadshyror, i ny rapport där kontentan i övrigt är: bygg fler lägenheter och effektivisera bostadsmarknaden.


Rapporten Bostadsbrist och arbetsmarknad – hur får vi en bostadsmarknad i balans? som presenterades den 6 februari. Enligt LO:s utredare, Johan Hall, måste samhället ta ett mer aktivt grepp om situationen på bostadsmarknaden och se till att det byggs fler lägenheter. Ett ökat byggande skulle också få positiva effekter på sysselsättningen genom att skapa fler arbetstillfällen i byggsektorn och ge större rörlighet på arbetsmarknaden. Dagens situation leder till ökad arbetslöshet och produktionsbortfall i hela landet, skriver Johan Hall i sin rapport.

Han konstaterar att det inte finns någon quick fix för en bostadsmarknad i balans, men har en del konkreta förslag. Bland annat vill han stärka statens roll. Genom att inrätta en statlig byggsamordnare, som tillsammans med länsstyrelser och kommuner, ser över behovet av bostäder i respektive region blir bostadsbehovet tydligare. Statens bör också få större möjligheter att driva fram detaljplaner och kunna ge extra bidrag till kommuner som bygger mycket.

En snabbare byggprocess är också nödvändigt, skriver Johan Hall. Bland annat bör byggrätten tidsbegränsas. Byggherrar ska inte kunna låta bli att bygga i väntan på att området ska bli högre värderat. Möjligheterna att överklaga byggprojekt bör ses över.

Rörligheten på bostadsmarknaden är en annan akilleshäl. Bland annat slår LO:s näringspolitiske utredare fast att hyressättningen i Stockholm, Göteborg och Malmö inte fungerar som den ska. Det måste bli intressantare att bygga hyresrätter och förvalta och äga hyresfastigheter, anser Johan Hall.

Skatterna måste utformas så att de inte hämmar flyttbenägenheten.

I Rapporten ingår som ett underlag till LO:s projekt Full sysselsättning och solidarisk lönepolitik, konstaterar Johan Hall också att konsumenterna skulle vinna på en bättre konkurrens inom byggbranschen. Ett hinder för god konkurrens ser han i tillgången på kapital. Bankerna kräver omfattande tillgångar för lån vilket stänger ute mindre byggherrar utan stora ekonomiska tillgångar.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.