onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Lönsamhet får stå tillbaka för trygghet

Publicerad: 28 april 2016, 05:16

Lönsamheten är lägre om man bygger åt allmännyttan, men det kan vara värt det. Så resonerar man på Erlandsson Bygg.

Ämnen i artikeln:

Erlandsson ByggbyggkontraktbostadsutvecklingbostadsbristAllmännyttan

Kungsbackabaserade Erlandsson Bygg är en familjeägd koncern som omsätter cirka 3,8 miljarder kronor. Ett ganska stort bolag generellt, men litet i förhållande till de stora byggkoncernerna. Erlandsson är närvarande i Västra Götaland, Skåne, Sörmland och Dalarna. Projektportföljen är blandad, men här finns en hel del byggnationer åt allmännyttan. På Västkusten bygger man exempelvis åt Poseidon, Familjebostäder och Bostadsbolaget.

– Lönsamheten kan vara lägre på kommunala jobb. Men de kommunala bostadsbolagen ger andra fördelar. De är trygga beställare och ger jobb oavsett konjunktur.

Det säger Kenneth Ploghed, chef för enheten Entreprenadservice på Erlandsson Bygg i Göteborg.

– Om man ska få den där tryggheten från beställaren, då måste man hjälpa till att bygga även i högkonjunktur och till lite lägre marginaler, resonerar han.

Långsiktighet i centrum

Den som enbart springer efter enstaka jobb för att maximera lönsamheten kan bli förlorare när ekonomin vänder.

Kenneth Ploghed bedömer att hans enhet inte har kapacitet att bygga så mycket mer åt allmännyttan just nu. I dag handlar det om vilka kommunala bolag Erlandsson Bygg ska välja att dela den där långsiktigheten med.

– Vi tittar på vad de har för bestånd och vad de efterfrågar.

Kenneth Ploghed ger ett enkelt exempel: Om ett bostadsbolag vill ha en lägenhet renoverad var tredje månad och en annan två lägenheter löpande, väljer man det andra. Det är alltså inte själva bolaget det handlar om, utan snarare hur långsiktigt det arbetar.

"Konjunkturen inte het överallt"

Själv arbetar Kenneth Ploghed lokalt på Västkusten, men han har en viss överblick över företagets andra regioner. Och det han ser är att inget är så generellt som det ibland beskrivs i medierna.

– Konjunkturen är inte lika het överallt, och bostadsbristen inte så allvarlig över hela landet. Det gör också att konkurrensen i byggbranschen är väldigt lokal, säger han.

Ingrid Kindahl, frilansjournalist, red@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev