Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Lövträ inom bygg får 2,8 miljoner i bidrag

Publicerad: 12 februari 2019, 13:59

Lövträslag har stor potential att användas i bärande konstruktioner men används idag istället ofta till möbler eller bränsle, skriver Linnéuniversitetet i Växjö.

I Europa finns ett stort och ökande lövträdsbestånd som är en underutnyttjad resurs inom byggsektorn. Nu anslås pengar till ett samverkansprojekt som ska utveckla innovativ teknik för lövträkonstruktioner.


Lövträslag har stor potential att användas i bärande konstruktioner men används idag istället ofta till möbler eller bränsle. Om vi istället även kan använda lövträslag i bostadshus och andra byggnader finns både ekonomiska och miljöpåverkansmässiga vinster att hämta. Det saknas dock effektiva mekaniska förbandlösningar för att sammanfoga lövträelement. Det blir ett hinder för en effektiv och ekonomisk användning av lövträ i bärande träkonstruktioner, skriver Linnéuniversitetet i ett pressmeddelande.

Nu tilldelas ett samverkansprojekt 2,8 miljoner för att utveckla innovativ teknik för lövträkonstruktioner. Forskare vid Institutionen för byggteknik vid Linnéuniversitetet ska tillsammans med företag och universitet i Tyskland, Österrike och Frankrike utveckla ekonomisk, tillförlitlig och innovativ teknik för att bättre kunna utnyttja resurserna.

– För att kunna öka antalet träbyggnader och övergå till ett mer hållbart byggt samhälle behövs effektiva, hållbara och framförallt säkra designmetoder. Idag används lövträ nästan bara i timmerbyggnationer, men lövträ har även goda mekaniska egenskaper. De ökade volymerna av lövträd i våra skogar ger oss möjligheten att utveckla avancerade produkter för hållbara byggnader, givet att pålitliga designmetoder finns tillgängliga, säger projektledare Thomas K Bader.

Den svenska delen av projektet finansieras av Vinnova, Energimyndigheten och Formas och pågår mellan 2019 och 2022.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.