torsdag8 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Lund den mest välplanerade staden

Publicerad: 14 maj 2020, 10:01

Lundaborna är mest nöjda med sin stad vad gäller stadsplanering och hållbarhet. Det visar konsultbolaget PE:s samhällsbarometer.

Ämnen i artikeln:

byggkontrakt

Nomi Melin Lundgren

nomi@byggindustrin.se


Lund är Sveriges mest välplanerade och hållbara stad. Det visar Samhällsbarometern där invånarna i Sveriges tolv största städer har fått betygsätta sina städer inom kategorierna hållbarhet, stadsplanering och stadsutveckling. Städernas invånare har fått tycka till om faktorer som möjligheter till stadsutveckling, blandning av gammalt och nytt i bostadsutbudet, näringslivets roll, trygghet, skönhet, kollektivtrafik, möjlighet till källsortering och tillgång till parker, grönområden, gång- och cykelvägar bland annat.

Tre i topp

Det är tre städer med relativt olika profiler som placerar sig i topp i undersökningen: Lund, Örebro och Norrköping. Här är invånarna nöjda med det mesta. Lund upplevs som trygg, vacker och inkluderande av sina invånare. Lund är dessutom den stad där flest upplever att det är enkelt att leva hållbart och miljövänligt.

Örebroarna gläds över en levande stadskärna där det är smidigt att ta sig fram med cykel och till fots. Det finns dessutom gott om parker och grönområden som är tillgängliga för stadens invånare.

Norrköping är en stad på frammarsch. Enligt invånarna ligger staden i framkant inom stadsutveckling och har utvecklats mycket positivt det senaste 10 åren, bland annat genom att gamla kvarter som rivs ersätts med något bättre.

Bottenplacing för Sveriges näst största stad

I botten placerar sig Göteborg, Västerås och Uppsala. Att Sveriges näst största stad inte riktigt lever upp till sina invånares krav kan till delar förklaras av växtvärk. Staden har haft en befolkningsökning på 13 procent sedan 2010 vilket är en stor utmaning, som man enligt invånarna inte riktigt har mäktat med, enligt samhällsbarometern. Majoriteten av göteborgarna som har deltagit i undersökningen är dock nöjda med stadens hållbarhetsarbete, främst med kollektivtrafiken. Tillgången till parker och grönområden är också ett plus i staden medan bostadsutbudet och känslan av trygghet röner missnöje, enligt samhällsbarometern.

Läs hela samhällsbarometerna här:

Hela listan över Sveriges mest välplanerade och hållbara städer:

Andel som är mycket nöjda invånare.

Lund 65 procent.

Örebro 62 procent.

Norrköping 59 procent.

Malmö 58 procent.

Linköping 57 procent.

Helsingborg 57 procent.

Umeå 57 procent.

Jönköping 54 procent.

Stockholm 52 procent.

Uppsala 48 procent.

Västerås 47 procent.

Göteborg 45 procent.

Om undersökningen:

Samhällsbarometern 2020 är framtagen av konsultföretaget PE. I årets upplaga har drygt 4 600 svenskar svarat på 20 påståenden som beskriver en välplanerad och hållbar stad inom områdena hållbarhet, stadsplanering och stadsutveckling. Undersökningen är statistiskt säkerställd och representativ på riksnivå såväl som för Sveriges tolv största städer.
Undersökningen har genomförts av Kantar Sifo under perioden 9 till 16 januari 2020.
4 602 kvinnor och män mellan 18–74 år har deltagit.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev