torsdag8 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Mäklarchefen om Sernekeaffären: "Positivt för hela sektorn"

Publicerad: 25 april 2023, 11:21

Oskar Ekman, mäklarchef på Erik Penser Bank.

Foto: Pressfoto

Doxas bud på Serneke är ett tecken i tiden, enligt Oskar Ekman, mäklarchef på Erik Penser Bank. Pressade börskurser och pengar på sidlinjen öppnar för fler affärer: "När priset blir för mycket fel kommer det att komma in köpare".

Ämnen i artikeln:

Sernekeaktiemarknadbostadsbyggandebostadsutvecklingfastighetsbranschen

Johan Bahlenberg

johan.bahlenberg@bbm.bonnier.se


Att det nu efter en låg utförslöpa på börsen kommer ett bud på byggbolaget Serneke är inte så förvånande, enligt Oskar Ekman, mäklarchef på Erik Penser Bank.

– Jag har sagt ganska länge att det finns mycket pengar i systemet. Den här affären visar tydligt att när priset blir för mycket fel kommer det att komma in köpare, säger han.

Det är First North-listade fastighetsinvesteraren Doxa som lägger ett bud, värt 1 miljard kronor. Budet innebär en premie på hela 83 procent från Sernekes stängningkurs på tisdagen.

Läs mer: Michael Berglin: "Ett kvitto på att det vi gör är rätt"

Oskar Ekman konstaterar att Sernekes aktiekurs fallit kraftigt med den vikande marknaden för nyproduktion och oro kring bolagets finansiering. Själva verksamheten i sig är det dock inget fel på.

– Att bygga nya bostäder kommer alltid att vara en bra produkt. Vi har strukturell tillväxt och för lite bostäder. Punkt. Det gör att det alltid finns ett värde, men frågan nu handlar om bolagens finansiella situation, säger han.

Att det nu kommer in en köpare är ett friskhetstecken, enligt honom.

– Det är positivt för hela sektorn och jag är förvånad över att vi inte ser en mer positiv reaktion på marknaden. En transaktion i ett bolag brukar alltid ge lite ringar på vattnet och man ser nu att det börjar röra på sig med affärer, säger han.

Oskar Ekman säger att tiden för att kunna göra bra affärer är nu, snarare än senare.

– Det har gått ned väldigt kraftigt väldigt länge. Nu pratar alla om högre räntor och dyrare finansiering, men någonstans kommer diskussionen i stället att handla om räntesänkningar och billigare finansiering. Självklart är det bättre att göra affärer nu innan det svänger. Det kommer att skilja 20-25 procent i pris om man väntar. På finansmarknaden måste man tänka i dag vad alla andra tänker i morgon, säger han.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev