Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Mall of Scandinavia dråpslag för Peab

Publicerad: 8 februari 2016, 09:41

Mall of Scandinavia blev bakslag för Peab.

Foto: Lars Clason

Peab tvingas till projektnedskrivning av Mall of Scandinavia i Solna på 800 miljoner kronor.


Ämnen i artikeln:

PeabMall of Scandinavia

Köpcentrumet Mall of Scandinavia är Peabs största projekt genom tiderna. Nu står det dock klart att prestigebygget blev ett stort misslyckande ekonomiskt. I ett pressmeddelande beskriver Peab att de under projekttiden haft stora svårigheter att bedöma projektets slutresultat. När det nu har gått två månader efter invigningen har en summering gjorts och projektet skrivs nu ner med 800 miljoner kronor. Nedskrivningen kommer att belasta affärsområde Bygg fjärde kvartalet 2015.

– Projektet har varit extremt utmanande ifrån det att kontraktet tecknades i slutet av 2011. Entreprenadkontraktets utformning, stora förändringar av projektet tillsammans med en bristfällig dialog med vår beställare har lett till väsentliga fördyringar. Nedskrivningen som görs är utifrån redovisningsregler och har inget med våra pågående diskussioner med beställaren att göra. Vår finansiella position är stark även efter nedskrivningen och verksamheten i övrigt genererar stabila resultat, kommenterar Jesper Göransson, vd i Peab.

Samtidigt försöker Peab lugna sina aktieägare. Trots att Mall of Scandinavia belastat både nettoskuld och likviditet hos Peab är förlusten inte likviditetspåverkande, uppger de. Styrelsens beslut om förslag till utdelning för verksamhetsåret 2015 kommer inte att påverkas.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

PeabMall of Scandinavia

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.