Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Malmporten får nya EU-miljoner

Publicerad: 10 november 2015, 13:16

EU medfinansierar projekteringen av Malmporten i Luleå hamn med 777 000 euro. Det gör det möjligt att fortsätta arbetet med en breddning och fördjupning av farleden till Luleå.


Ämnen i artikeln:

Luleå hamn

Luleå Hamn behöver en ny djupkaj och muddring av farleden för att större fartyg ska kunna anlöpa hamnen. Gruv- och stålindustrin i regionen har behov av det för att kunna exportera sina varor.

Kommunfullmäktige i Luleå kommun beslutade redan i maj att medfinansiera projektet med 7,5 miljoner kronor, under förutsättning att det kom pengar från EU. Nu är det klart att NDPTL (Northern Dimension Partnership on Transport and Logistics) bidrar med 777 000 euro för att göra projekteringen av kaj och farled.

– Det var ett besked vi hoppats och väntat på. Vi kan fortsätta arbetet med att bli Europas modernaste hamn och kunna erbjuda våra kunder de bästa och effektivaste logistiklösningarna. Malmporten kommer att få stor betydelse för hela regionen, säger en glad Henrik Vuorinen, vd Luleå Hamn.

Totalt beräknas hela projektet kosta runt tre miljarder kronor, varav muddringen kostar närmare två miljarder kronor.

En av Sveriges största hamnar

Luleå hamn omsätter mer än åtta miljoner ton gods per år och är därmed en av Sveriges fem största hamnar.

Luleå Hamn anlöps varje år av omkring 600 fartyg varav en betydande del har en lastförmåga, dödvikt, om mer än 70 000 ton.

Mattias de Frumerie

Formgivare

mattias@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

Luleå hamn

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.