Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Många vägar till fler anbud

Publicerad: 5 april 2017, 04:00

Det finns flera nästan outnyttjade möjligheter att förbättra upphandlingar som samtidigt skulle kunna leda till fler anbud, enligt Rickard Andersson, upphandlingskonsult på Sveriges Kommuner och Landstings upphandlingsbolag Affärsconcept.


– Att jobba med förfrågningsunderlag på extern remiss är till exempel något som få utnyttjar, säger Rickard Andersson.

För de som jobbar med förfarandet extern remiss görs hela, eller delar av, förfrågningsunderlaget offentligt så att leverantörsledet tillåts ta ställning till det. Leverantörerna får då chansen att lämna synpunkter på hur upphandlingarna kan göras bättre.

– Huvudskälet till att få utnyttjar detta tror jag handlar om tidsbrist. När man väl fått bygglov ligger det väldigt nära inpå att projektet ska igång. Det finns då lite tid för administrera detta förfaringssätt, säger Rickard Andersson.

Nya lagen positiv

Konkurrenspräglad dialog är en annan upphandlingsform som är relativt ny och som inte heller tillämpas så ofta, enligt Rickard Andersson. Där får olika leverantörer ansöka om att få vara med i en dialog om hur förfrågningsunderlaget kan utformas. Leverantörerna väljs ut enligt vissa kriterier och är sedan de enda som får vara med och lämna anbud i upphandlingen. En annan positiv nyhet ser han i den nya lagen om offentlig upphandling som trädde kraft vid årsskiftet. Nu är det oftare tillåtet att få använda så kallat förhandlat förfarande, exempelvis vid totalentreprenader. Vid förhandlat förfarande får beställaren förhandla med anbudsgivarna och till exempel efterfråga en bättre teknisk lösning än den som presenterats i det ursprungliga anbudet.

Rickard Andersson tycker att det finns en felaktigt spridd bild att beställare inte får ha kontakt med leverantörer i förväg.

– Jag tror många offentliga upphandlare är onödigt rädda. Det går bra att ha kontakt men i så fall utan att ge den enskilde leverantören alltför specifik information som kan ge en konkurrensfördel.

Andra sätt att få in fler anbud kan enligt Rickard Andersson vara att ha öppna informationsmöten om kommande projekt samt att beakta att olika entreprenadformer kanske passar olika aktörer.

– Genom att sprida entreprenadformerna och entreprenadstorlekarna kan det totala antalet anbud öka, säger Rickard Andersson.

Läs mer!

6 myter om dialog i offentlig upphandling:

www.konkurrensverket.se/nyhetsbrevsartiklar/6-myter-om-dialog/

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.