Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Många vill bygga Nya Karolinska Solna

Publicerad: 7 oktober 2008, 11:33

Intresset är stort bland ledande europeiska investerare och byggbolag att finansiera, bygga och förvalta det nya universitetssjukhuset Nya Karolinska Solna. I förra veckan kom drygt 200 representanter för svenska och utländska företag till ett informationsmöte på Arlanda om OPS-upphandlingen.


Informationsdagen på Arlanda, som arrangerades av Nya Karolinska Solna-förvaltningen, NKS, utgjorde den formella starten på Landstingets upphandlingsprocess. Marknadsaktörerna fick en så kallad informationspromeroria som översiktligt presenterar projektet och den process som nu startar. Investerare och byggbolag från Sverige, Norge, Finland, Storbritannien, Tyskland och Frankrike fanns representerade. Upphandlingen annonserades också i EUs officiella tidning, EUT.

- Det var ett mycket stort intresse, säger Tomas Philipp, kommunikationschef Nya Karolinska Sjukhuset Solna till Byggindustrin, det kom 250 personer från ett hundratal företag och organisationer. Vi hade en kort busstur till Karolinska-området och guidade runt för de besökare som inte kände till platsen så väl.

I december i år ska prekvalificieringen vara genomförd, och i januari ska beslutet meddelas om vilka av de tre budgivarna som går vidare. Sedan följer fortsatt upphandling i cirka ett års tid. Upphandlingsprocessen ska vara klar våren 2010 då ett avtal ska tecknas med utvalt konsortium, säger Tomas Philipp.

Upphandlingen av Nya Karolinska sker genom en s k OPS-upphandling, offentlig-privat-samverkan som innebär att det blir ett privat konsortium som ska stå för utformning, byggande, finansiering och förvaltning av sjukhusbyggnaden.

Fakta Nya Karolinska Solna
Öppnar: 2015/2016
Vårdplatser: 800, inkl patienthotell
Arbetsplats för: 6 000 medarbetare och ett 1 000-tal forskare och studenter
Verksamhetsarea: BTA maximalt 335 000 kvm inkl bef laboratorier med möjligheter till expansionsytor
Investeringskostnad: Maximalt 14 Mkr

MARIANNE SILÉN - marianne@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.