Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Mariestad ska böta efter felaktig byggupphandling

Publicerad: 23 februari 2018, 09:53

– Utan annonsering där fler företag har möjlighet att lämna anbud är risken stor att det inte blir anbudet med bäst pris och bäst kvalitet som vinner kontraktet, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten.

Foto: Andreas Eklund

Mariestads kommun har ingått ett avtal om en byggentreprenad med en leverantör utan föregående annonsering enligt lagen om offentlig upphandling. Nu kräver Konkurrensverket kommunen på upphandlingsböter.


Kommunen hade tidigare annonserat en upphandling som avsåg en byggnad på samma fastighet. Den annonserade upphandlingen avsåg dock inte ett sådant köp som avtalet gällde, utan en hyreslösning som innebar att kommunen sålde fastigheten till en leverantör som skulle uppföra en byggnad som kommunen i sin tur åtog sig att hyra under viss tid.

Kommunen meddelade tilldelningsbeslut i den annonserade upphandlingen, men återtog därefter beslutet och avbröt upphandlingen. Samtidigt anslog kommunen i stället medel för en byggentreprenad. Avtalet om byggentreprenaden ingicks utan att det gjordes någon ny annonsering. Detta trots att avtalet avsåg en annan anskaffning än den som omfattades av den tidigare annonseringen. En annan leverantör hade också påtalat för kommunen att en ny annonsering borde ha gjorts.

Konkurrensverket har utrett frågan och kommit fram till att Mariestads kommun har gjort sig skyldig till en otillåten direktupphandling. Konkurrensverket vänder sig nu till Förvaltningsrätten i Jönköping med kravet att kommunen ska dömas att betala 730 000 kronor i böter/upphandlingsskadeavgift.

– Otillåtna direktupphandlingar är allvarliga överträdelser av upphandlingsreglerna, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten.

Anders Siljevall, anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.