Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Medelstora byggare gör störst lyft

Publicerad: 12 oktober 2017, 04:00

För åttonde året i rad är det Peab som är Sveriges största byggföretag sett till nettoomsättning. Samtidigt minskar de tio största företagens andel av omsättningen mest på 11 år. Det visar Sveriges Byggindustriers sammanställning över de 30 största bygg- och anläggningsföretagen i Sverige.


Mycket är sig likt i Byggsverige när Sveriges Byggindustrier presenterar sin lista över de 30 största bygg- och anläggningsföretagen i Sverige. Peab är störst, följt av Skanska, NCC, JM, Veidekke och Svevia – precis som förra året. Tillsammans omsätter de sex största cirka 259,5 miljarder kronor.

Johan Deremar, nationalekonom på Sveriges Byggindustrier.

– Det är åttonde året i rad som Peab toppar undersökningen och de tre största företagen har legat där under en längre tid. Samtidigt ser vi flera större förändringar längre ner i listan. Även denna gång återfinns exempelvis fyra nykomlingar bland de 30 största företagen, säger Johan Deremar, nationalekonom på Sveriges Byggindustrier.

LÄS MER: Besqab rasar på topplistan

Nykomling

Ny på listan är bland annat Bonava som knoppades av ifrån NCC och introducerades på börsen i juni 2016. Bolaget omsätter 13,5 miljarder kronor vilket för det in på åttonde plats på 30-största listan.

Övriga nykomlingar på listan är Billström Riemer Andersson Bygg (BRA) i Göteborg på plats 21, HMB Construction på plats 29 och Netel på plats 30.

– Under de fyra senaste åren syns också en tydlig trend att de medelstora företagen ökar sin omsättning mer än de största företagen, säger Johan Deremar.

Sammantaget har de 30 största företagen ökat sin omsättning med 7 procent mellan 2015 och 2016. För de 50 största är omsättningsökningen 8,5 procent, vilket visar att de som ligger på plats 31 och neråt växer ännu snabbare än de företag som är allra störst.

Bland de 30 största företagen finns det tre bolag som ökat sin omsättning med mer än 50 procent mellan år 2015 och 2016. Dessa är Billström Riemer Andersson Bygg AB (+63 procent), Strabag Sverige (+61 procent), och Netel AB med 55 procents ökning. Två av bolagen har ökat sin omsättning tack vare den starka byggkonjunkturen, genom en god organisk tillväxt, medan Strabags starka tillväxttal främst beror på köpet av Züblin, som blev ett helägt dotterbolag under 2016.

LÄS MER: Göteborgare listans raket

Medelstora ökar mest

Nettoomsättningen för de 50 största byggföretagen var drygt 193 miljarder kronor 2016, vilket är en ökning med 8,5 procent jämfört med året innan, enligt Sveriges Byggindustriers sammanställning.

Hos de 50 största bygg- och anläggningsföretagen har antalet anställda ökat med 5 procent under 2016. Enligt Johan Deremar är det de främst de medelstora byggföretagen nyanställer.

– Storbolagen anställer inte i så stor utsträckning. Det är de små och medelstora byggföretagen som driver sysselsättningstillväxten inom byggindustrin, säger Johan Deremar.

Att de riktigt stora byggbolagen inte anställer i snabb takt i ett starkt konjunkturläge kan ha flera förklaringar, enligt Sveriges Byggindustriers nationalekonom.

– En förklaring kan vara att de lärt sig av tidigare perioder av snabba uppgångar att det snabbt kan vända och i stället för att öka sin egen personalstyrka för att senare riskera att tvingas säga upp personal, har de nu en mer försiktig och noggrann behovsprocess vid anställningar. De är försiktiga helt enkelt, säger Johan Deremar.

LÄS MER: Erlandsson bygg hakar på i täten

Kompetensbrist

En annan förklaring kan vara kompetensbristen.

– Kanske är det så att storbolagen har svårt att hitta rätt kompetens, att de har en tydligare kravprofil, men också att de stora företagen inte ökar sin omsättning lika kraftigt som de medelstora, säger Johan Deremar.

De 10 största företagens andel av omsättningen bland de 50 största har minskat med tre procentenheter mellan 2015 och 2016. Det är det största tappet på 11 år. De 10 största byggföretagens omsättningsandel (av de 50 största) har minskat från närmare 90 procent år 2004 till cirka 75 procent år 2016.

– Detta är ett bevis på att det råder ett högt konkurrenstryck inom byggindustrin, säger Johan Deremar.

30 största byggföretagen

Se hela listan på Sveriges 30 största byggföretag här: Klicka här

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.