torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Miljardbesparing på energikostnader för hus

Publicerad: 5 februari 2015, 10:46

Bild 1/2  SKL:s vd Håkan Sörman är nöjd med att energianvändningen har minskat så mycket Foto: Thomas Carlgren

Kommunerna och landstingen har minskat energianvändningen i ägda bostäder och lokaler med fem procent sedan år 2009. Det motsvarar 1 miljard kronor i minskade energikostnader årligen. Det framgår i rapporten ”Öppna jämförelser – Energi och klimat 2014” från Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, och Energimyndigheten.

Ämnen i artikeln:

EnergimyndighetenSKLSveriges kommuner och regionerbyggkontraktenergieffektiviseringenergianvändning

Nomi Melin Lundgren

nomi@byggindustrin.se


Enligt Erik Brandsma, general­direktör på Energimyndigheten, har det statliga energieffektiviseringsstödet haft stor påverkan för minskningen av energianvändningen.

– Samtidigt ser vi att framstegen är olika stora. Den totala förbättringen kan bli ännu större, säger han.

Rapporten ”Öppna jämförelser – Energi och klimat 2014” jämför olika kommuners och landstings energiminskning. Omkring år 2020 borde det vara möjligt att nå en årlig besparing i energikostnader på fem miljarder kronor jämfört med år 2009.

På Sveriges kommuner och landsting, SKL, är man nöjd med att energianvändningen har minskat så mycket.

– Energieffektivisering är en av de viktigaste delarna i det lokala och regionala miljöarbetet, säger SKL:s vd Håkan Sörman.

På SKL anser man samtidigt att regering och riksdag måste vidta fler åtgärder för att främja energismart renovering i bostäder och lokaler.

– En möjlig åtgärd är att låta bostadsbolagen avsätta pengar till framtida energieffektiviserande renoveringar utan att pengarna beskattas. En annan är att lånen till energismart renovering görs säkrare och mer förmånliga, säger Håkan Sörman.

De flesta kommuner har fått stöd för effektivisering

■ Kommunernas och landstingens energikostnader för bostäder och lokaler var i fjol 20 miljarder kronor. De kommunala bostäderna använde i genomsnitt 151 kilowattimmar per kvadratmeter exklusive hushållsel. För de kommunala lokalerna var siffran 187 kilowattimmar per kvadratmeter, och för landstingens lokaler 219 kilowattimmar per kvadratmeter, inklusive verksamhetsel.
■ Mellan åren 2010 och 2014 har drygt 270 kommuner och 20 landsting och regioner fått ett energieffektiviseringsstöd från Energimyndigheten. Det är ett ekonomiskt stöd till strategiskt arbete med energieffektivisering.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev