Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Miljardinvestering för ny kraft

Publicerad: 11 augusti 2011, 12:22

NCC river den gamla kraftstationen och bygger en ny i Indalsälven i Hissmofors, två mil nordväst om Östersund. Beställare är det kommunägda elbolaget Jämtkraft, och det är företagets hittills största investering: cirka 1 miljard kronor.


Ombyggnationen har inletts med bygge av en cellfångdamm samt av rivning av delar av den över 70 år gamla befintliga kraftstationen. Orsaken till att vissa delar rivs är de besvärliga markförhållandena i form av svällskiffer, som är vanligt förekommande i området runt Storsjön och som har orsakat en omfattande sprickbildning i vissa betongkonstruktioner. Som namnet antyder sväller denna bergart vid kontakt med luftens syre. Stationens dåliga skick utesluter en renovering. Därför byggs en ny station innan skadorna hinner bli alltför omfattande.

Detta är Jämtkrafts hittills största investering. Två nya så kallade Kaplan-aggregat, levererade av Andritz Hydro, ska ersätta de fyra befintliga. Två av de befintliga aggregaten stoppas medan två aggregat ska producera under byggtiden. Första spadtaget togs den sjunde mars i år och den sista oktober 2013 ska allt vara klart. Arbetet pågår i tvåskift från klockan sex på morgonen till midnatt sju dagar i veckan. Någon lugnare arbetstakt under sommarens semesterperiod är det heller inte tal om. Totalt finns cirka 80 personer på arbetsplatsen.

Så här långt är bygget av cellfångdammen avslutat och tömningen av området innanför dammen pågick som bäst vid tiden för Byggindustrins besök. Sänkningen av vattennivån inne i dammen gjordes försiktigt samtidigt som noggranna mätningar och kontroller av dammkonstruktionen genomfördes. Ett skräckscenario skulle givetvis vara om cellfångdammen gav vika.

– I så fall skulle vattennivån i Storsjön sjunka med sex meter, påpekar Carl-Åke Johnsson, planerare på NCC för det här projektet.

De arbeten som pågår just nu är rivningen av den gamla kraftstationen samt omfattande schaktningsarbeten. En åtgärd som NCC tvingades börja med var att sanera cirka 1 300 kubikmeter farligt avfall i form av de massor som var ett minne från den pappersmassefabrik som tidigare fanns här och som bland annat innehöll kisaska. Dessa massor transporterades för destruktion till Gävle.

Generalentreprenören NCC har endast ett tiotal tjänstemän engagerade i projektet. För övrigt handlar det enbart om underentreprenörer.

Effekten på den nya kraftstationen blir 310 GWh, jämfört med 300 GWh på den gamla. Den marginella effektökningen på 10 GWh, eller tre procent, motsvarar hushållsel till 1 400 villor.

Björn Lundbeck

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.