Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Miljardinvestering i Gällevaregruva

Publicerad: 20 april 2016, 12:12

Björn Koorem, platschef i Aitikgruvan.

Foto: Boliden

Boliden investerar 1 miljard kronor i Aitikgruvan utanför Gällivare. Pengarna ska främst gå till en ny krossanläggning, i en förbättrad vattenhantering samt ny dragning av kraftmatning till industriområdet.


Investeringen görs för att säkra en planerad produktionsökning från 36 miljoner ton till 45 miljoner ton fram till 2020.

– Vi behöver höja tillförlitligheten på krossidan och minska produktions­störningarna om vi ska lyckas nå en årlig produktion på 45 miljoner ton. Men vi behöver även trimma och justera hela vår produktionsprocess, säger Björn Koorem, platschef i Aitik i ett pressmeddelande.

Investeringen kan ske sedan mark- och miljööverdomstolens dom, som ger Boliden tillstånd att bryta 45 miljoner ton årligen, har vunnit laga kraft. I domen krävde domstolen, enligt Boliden, bara mindre ändringar i tillståndet för att utreda energieffektivisering och utsläpp till vatten.

Därför blir ett av de största arbeten som man i Aitik nu har framför sig att höja dammarna. Större sandmagasin och större klarningsmagasin för att klara produktionsökningen. Målet är att i förlängningen minska vattenutsläpp med mer än hälften.

Målet är att investeringsprogrammet ska vara genomfört och att krossen är på plats inom två år.

Trots lågkonjunktur och låga malmpriser ser platschefen ljust på framtiden.

– Det handlar om att vi har en effektiv och stabil produktion. 45 miljoner ton ser jag som en utmaning. Men vi ska klara av det, det är jag helt övertygad om, säger Björn Koorem.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News