Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag24.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Affärer i byggsektorn

Miljardkontrakt Ikea-Peab

Publicerad: 17 December 2010, 10:58

Peab ska bygga tio Ikeavaruhus Sverige och Finland för uppskattningsvis 2 miljarder kronor.


Peab och Ikea har slutit ett avtal om långsiktigt samarbete som innebär att Peab bygger Ikeas varuhus i Sverige, Norge och Finland. Det handlar för närvarande om tio varuhus.

Nyheten presenterades den 14 december.

Parterna avslöjar inte hur mycket affären är värd. Men Peabs informationschef Gösta Sjöström säger att tidigare Ikeabyggen har kostat 5 000-8 000 kronor per kvadratmeter. Ikeavaruhus har ofta en yta på omkring 30 000 kvadratmeter.

Därmed skulle Peabs del av de tio varuhusen hamna kring 2 miljarder kronor.

Peabs uppdrag blir att utveckla system och lösningar för byggande fram till förvaltning av Ikeas varuhus. Samverkan ska ske från idé till nyckelfärdig byggnad.

Gösta Sjöström säger att Peab hoppas att det första varuhusbygget för Ikea kommer igång under 2011.

– Förhoppningsvis rullar det sedan på i den takt som efterfrågan och de demokratiska processerna med detaljplaner, bygglov och så vidare bestämmer, säger Gösta Sjöström.

Enligt ett pressmeddelande ska varuhusen uppföras med hög kvalitet, lägre byggkostnader, kort byggtid, minimerad energiåtgång och miljöeffektiva lösningar för både byggande och drift.

Peab och dess samarbetspartner tar ett totalansvar i samverkan med Ikea.
Enligt Peter Agnefjäll, vd för Ikea Sverige, innebär samarbetet bland annat att Ikeas expansion kan ske ännu mer kostnadseffektivt och med hänsyn till människor och miljö.

Peab har tidigare byggt varuhus för Ikea i Kalmar, Haparanda, Uppsala och Åbo.

– Där har byggena fungerat helt enligt planeringen. Förhoppningsvis är det goda erfarenheter från de varuhusbyggena som gör att Ikea har valt att samarbeta med Peab, säger Gösta Sjöström.

Tidigare har Ikea samarbetat med Byggfast. BM Impex har deltagit vid byggandet av Ikeas varuhus i Helsingborg och Västerås. Samarbetet mellan Ikea och BM Impex är avslutat och BM Impex har begärts i konkurs. Läs om det i artikeln Tvist om 38 miljoner fällde BM Impex

Björn Dickson - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.