Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Miljardombyggnaden av nya Värtahamnen har startat

Publicerad: 19 juni 2013, 12:51

Ombyggnaden av Värtahamnen i Stockholm fick ett officiellt ”första spadtag” i dag (onsdag)  när finansborgarråd Sten Nordin ”räknade ner” projektstarten från akterdäck  på Tallinks färja Baltic Queen.


Projektet går ut på att hamnens verksamhet flyttar ut på en 85 000 kvadratmeter nybyggd pir med ny passagerarterminal. På så sätt frigörs mark för exploatering av nya bostäder och kontor i Norra Djurgårdsstaden.

– Stad och hamn ska växa sida vid sida, den nya Värtahamnen gör det möjligt för oss att bygga bostäder, kontor och nya affärscentrum mitt i stan. Samtidigt får vi en ny hamn och en välkomnande passagerarterminal för alla de miljoner resenärer som åker på kryssningar från Värtahamnen, sa Sten Nordin.

Totalentreprenör för ombyggnaden och anläggandet av den nya piren, ett kontrakt värt 1,1 miljarder kronor, är danska Per Aarsleff.

Arbetena – som kommer att pågå under de närmaste fyra åren – projektet ingår främst byggandet av ett nytt pålverk och bryggdäck. Man planerar att utföra vissa delar som prefabrikat i betong på Aarsleffs anläggningar i Swinoujscie i Polen.

Den utbyggda ytan är totalt 85 000 kvm.

Per Aarsleff har valt Cowi för att utföra designarbetet och samarbetar med med E. Pihl & Sons AS i genomförandet av projektet.

Per Hindersson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.