Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Miljardöverenskommelse om Slakthusområdet

Publicerad: 30 augusti 2018, 09:24

Rökerigatan, Slakthusområdet

Slakthusområdet ska bli ett nytt centrum för mat, kultur och nöjen – men också arbetsplatser. Stockholms stad har tecknat en avsiktsförklaring med Atrium Ljungberg om att köpa och utveckla delar av det gamla industriområdet.


Slakthusområdet ingår i Söderstaden som är ett av Stockholms stads större utvecklingsområden. År 2030 ska Söderstaden vara hela Stockholms mötesplats för upplevelser inom mat, kultur och nöjen. Slakthusområdet ska stärkas genom bevarande av kulturhistoria och skapande av ny historia, genom att tillföra ett stort antal bostäder, arbetsplatser, handel, matupplevelser och nya kulturverksamheter.

– Vår vision är att Slakthusområdet ska bli Söderorts men även Stockholms självklara mötesplats för kontor, boende, mat, kultur och upplevelser. En ny, dynamisk och attraktiv stadsdel som blir Stockholms motsvarighet till New Yorks Meat Packing District eller Londons Kings Cross. Affären är Atrium Ljungbergs största någonsin och en nyckelsatsning i vår strategi att skapa hållbara och innovativa stadsmiljöer, säger Annica Ånäs, vd på Atrium Ljungberg.

Avsiktsförklaringen omfattar förvärv av utvecklade markanvisningar som uppgår totalt till närmare 200 000 kvadratmeter, vilket är cirka 30 procent av Slakthusområdet. I överenskommelsen ingår även ansvar för evakuering av de hyresgäster som behöver nya lokaler för att Slakthusområdets vision ska kunna förverkligas. Totalt omfattar avsiktsförklaringen cirka 3 miljarder kronor. Beslut om affären behöver tas i kommunfullmäktige under första kvartalet 2019, men redan de närmaste veckorna kommer Atrium Ljungberg att träffa hyresgäster för att börja diskutera evakueringslösningar. Byggstart är planerat till första kvartalet 2021 och hela nya Slakthusområdet ska stå klart år 2030.

– Som kommersiell aktör och fastighetsägare har Atrium Ljungberg goda förutsättningar att utveckla Stockholms livsmedelscentrum, eller hitta andra bra lösningar för de hyresgäster som inte kan vara kvar i Slakthusområdet, säger Ingela Lindh.

Anders Siljevall

Reporter

anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.