onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Miljardprojektet där alla delar av byggbranschen måste hjälpa till: ”När vi får grönt ljus vill vi vara beredda”

Publicerad: 22 juli 2022, 04:00

Cirka 2,3 miljoner kubikmeter berg tas ut under Söderviken i Forsmark för att ge plats för det planerade slutförvaret för använt kärnbränsle. Foto: Lasse Modin

I januari i år gav regeringen Svensk Kärnbränslehantering att ta nästa steg i projektet som blir en investering på 19 miljarder och som kommer att omfatta alla discipliner i byggbranschen. Byggindustrin tittade närmare på slutförvaret för använt kärnbränsle.

Ämnen i artikeln:

tunnelbyggebyggkontraktinfrastrukturKärnkraftanläggning

Anders Siljevall

anders@byggindustrin.se


En mångmiljardinvestering som har planerats sedan ett halvt sekel – och som har ett tidsperspektiv på minst 100 000 år. Svensk Kärnbränslehantering, SKB, som ägs av kärnkraftsindustrin, har sedan 1970-talet arbetat med slutförvaret för använt kärnbränsle och rivningsavfall från kärnkraftverken.

Torsdagen den 27 januari fattade regeringen beslut om att ge SKB grönt ljus för att gå vidare med sin ansökan om slutförvaret för använt kärnbränsle som ska byggas i Forsmark.

Men vad innebär projektet – och vilka arbeten är det som ska utföras? Läs Byggindustrins intervju med projektchefen Johan Hedlund.

■ ”Unikt mycket bergarbeten”.

■ Då kan arbetena börja upphandlas.

■ ”Hoppas att många aktörer tycker att det är häftigt att delta”.

Läs hela artikeln här!

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev