Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Miljardupphandling görs om – här är aktörerna som får en ny chans

Publicerad: 27 oktober 2021, 09:49

Upphandlingen av tunnelbaneutbyggnaden mellan Arenastaden och Södra Hagalund ska göras om, beslutar förvaltningsrätten

Foto: Region Stockholm/ &Rundquist/TMRW

Tunnelbaneutbyggnaden mellan Arenastaden och Södra Hagalund skulle ha påbörjats i juni. Men upphandlingen överprövades och nu dömer förvaltningsrätten i Stockholm att den ska göras om.


Ämnen i artikeln:

tunnelbanaUpphandlingoffentlig upphandling

Upphandlingen av berg- och anläggningsentreprenad för bygget av tunnelbanan till Arenastaden, sträckan Södra Hagalund – Arenastaden, vanns av ett konsortium mellan spanska Comsa och turkiska Soner Temel Mühendislik. Men tvåan i upphandlingen, italienska Itinera, överklagade upphandlingen och hävdade att anbudet inte uppfyller de obligatoriska skallkraven.

LÄS MER: Förbifarten, Tunnelbanan, Västlänken – Så såg anbuden ut i megaprojekten

Nu har förvaltningsrätten kommit med sin dom – och går på Itineras linje. Upphandlingen ska rättas och en ny anbudsutvärdering ska göras. I och med det kommer anbudet från COSO inte att beaktas och de tre andra anbudsgivarna får en ny chans. De är, enligt uppgifter från Bergteknikföreningen:

2. Itinera (1 532)

3. OHL (1 602)

4. Implenia (2 064)

*Anbudssummorna är innan eventuellt avdrag för kvalitet och angivna i miljoner kronor.

– Förvaltningsrätten bedömer att ett intyg från ett annat projekt som COSO lämnat in som referens inte visar att COSO tidigare utfört borrning- och sprängningsarbeten i den omfattning som uppställts som krav i upphandlingen. Enligt domstolen var det därför felaktigt av Region Stockholm att bedöma att COSO uppfyllde de obligatoriska kraven och anbudet borde därför inte ha rankats som etta, säger Louise Molin Alfredsson, rådman, i ett pressmeddelande.

Anders Siljevall

Reporter

anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.