Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Minskad orderingång för storbyggare

Publicerad: 8 april 2009, 14:16

NCC:s orderingång har minskat 39 procent jämfört med samma period förra året. Den nordiska byggmarknaden är fortsatt svag, konstaterar Olle Ehrlén, vd och koncernchef.


Läget på den nordiska byggmarknaden har varit fortsatt svagt under första kvartalet 2009. Orderingången har preliminärt minskat med 39 procent jämfört med motsvarande period i fjol.

På NCC:s årsstämma kommenterade Olle Ehrlén en extremt turbulent marknad sedan 2008.

– Orderingången det första kvartalet 2009 var fortsatt svag och jämfört med förra årets första kvartal har vi, enligt preliminära siffror, en orderingång som är 39 procent lägre. Trenden i orderingången innebär att vi kommer att se lägre aktivitet under 2010 och det anpassar vi oss till.

Inledningen av 2009 visar dock på en något bättre bostadsmarknad än förväntat främst i Sverige. Trots det startas i stort sett inga nya bostadsprojekt. Fokus ligger på att sälja eller färdigställa det som redan påbörjats.

Olle Ehrlén ser en styrka i sitt företag att NCC har en bred produktportfölj med en ökande andel infrastruktur- och anläggningsprojekt. Kross, asfalt och beläggning, är också viktiga verksamheter som är mindre konjunkturkänslig än bostadsförsäljningen.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.