Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag10.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Affärer i byggsektorn

Mörebyggen kan ha gynnats vid upphandlingar

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


AV FREDRIK KARLSSON

Det kommunala fastighetssbolaget Kifab har gjort felaktiga upphandlingar som gynnat Mörebyggen, enligt en granskning som tidningen Barometern gjort.

Kalmars kommunala fastighetsbolag har handlat upp flera byggprojekt i miljonklassen. Det är i princip sex stora byggare i Kalmar som är med och konkurrerar om jobb i den storleksordningen; Skanska, NCC, Peab, Mörebyggen, Midroc, och OG Olsson i Nybro.

Experter på offentlig upphandling som studerat de upphandlingar som gjorts har reagerat på att Mörebyggen lämnat ofullständiga anbudshandlingar, kompletterat dem efter att anbudstiden gått ut - och hamnat strax under det tidigare lägsta anbudet.

Vid ett tillfälle hade Skanska det lägsta budet med 13,2 miljoner kronor. Mörebyggens var 9,5 miljoner kronor men utan VVS. Detta kompletterades efter upphandlingstiden med en offert för VVS på 2,9 miljoner kronor. NCC anmälde till länsrätten och upphandlingen fick göras om.

-Det här luktar uppgjort, säger en offentlig upphandlare till tidningen.

Staffan Axelsson tycker inte att det är så konstigt att anbuden inte alltid är kompletta.

-Det har varit ett alldeles för dåligt arbetsunderlag och bråttom, bråttom. Det är flera företag som gjort reservationer och man har fått skicka PM fram och tillbaka för att reda ut vad det är beställaren vill ha. Det har varit totalentreprenader men med flera oklarheter och därför har det inte gått att få fram ue-priser.

På Kifab tycker man att det är svårt att följa lagen om offentlig upphandling.

-Vi tar det inte så himla formellt. Det viktiga är att få det gjort snabbt och billigt, säger vd Anders Hägg till Barometern.

Enligt experter på offentlig upphandling är principen att låta byggföretagen komplettera i anbuden i efterhand tveksam.

Staffan Axelsson påpekar att Anders Hägg, som han personligen är bekant med, inte haft något med upphandlingarna att göra. Alla upphandlingar har skötts av konsultfirmor.

-Det är avundsjuka som lett till skitsnack nu, säger Staffan Axelsson.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.