Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag12.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Affärer i byggsektorn

Multiarenor lönsam affärsidé

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


Av Margareta Redlund
Arenabyggandet är en lukrativ marknad. Förutsättningen är att arenan används för flera olika verksamheter och att näringsliv, kommun och idrottsföreningen samarbetar.

-Ingen kan ensam driva en arenaverksamhet. Framtiden är Public Privat Partnership, där kommunen är den drivande kraften för att ta fram de optimala förutsättningarna och näringslivet skapar träffpunkter, sa Stefan Holmgren på Stålbyggnadsdagen i Malmö i förra veckan.

Han arbetar som konsult på Arena Marketwatch med olika arenaprojekt. Han konstaterade att arenabyggandet är en växande marknad. Men konceptet har ändrats radikalt från att ha varit en hockeyrink med möjlighet till varmkorv i pausen till multiarenor med en rad verksamheter utöver idrotten såsom catering, konferenser, konserter, företagsloger och liknande

Globen var först att anamma konceptet multipurpose-arenor där idrottstävlingar varvas med konserter och andra evenemang. Nästa genombrott blev Kinnarp Arena, där ett företag för första gången fick sitt namn på en arena. När sedan Edsbyn satte tak på sin bandyhall hade idrotten nått ytterligare en milstolpe. Nästa milstolpe blir konstgjort gräs och skjutbara tak.

Köpenhamn, Malmö och Östersund är alla exempel på städer som vill satsa på nya idrottsarenor. Östersund har en extra elegant lösning, där gondoler ska ta åskådarna från staden till Frösön, där arenan planeras att byggas.

-Nästa steg är att integrera hotellverksamhet i arenorna. Det kan i högsta grad göra arenaverksamheten till en god affärsidé, sa Stefan Holmgren.

Ett par europeiska samarbetsprojekt redovisades under dagen. Peter Collin, Ramböll, arbetar med ett forskningsprojekt om integrerade brofästen med stålpålar ingjutna direkt i brons ändskärmar. I projektet ingår representanter från Tyskland, Belgien och Luxemburg. Fullskaletester ska göras av Lunds tekniska Universitet medan Ramböll svarar för konstruktioner och tar framdimensioneringsregler.

Emma Unosson, Stålbyggnadsinstitutet, är projektledare för Steel vars syfte är att utveckla en flerspråkig webbplats som ska fungera som ett hjälpmedel i dimensioneringsprocessen och ge information om dimensionering av stål- och samverkanskonstruktioner, beräkningsexempel och flödesscheman till Eurokoderna 3 och 4. Projektet budget är 3,8 miljoner euro och arbetet koncentreras bland annat på kontorsbyggnader i flera plan, bostäder och brandskydd.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.