Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

NCC har hittat ny köpare till Road Services Danmark

Publicerad: 17 maj 2021, 09:53

NCC Road Services i Danmark säljs till tyskt investmentbolag.

Foto: NCC Raod Services

Nästan på dagen en månad efter att affären mellan NCC och Arkil om Road Services Danmark gick i stöpet har NCC nu hittat en ny köpare.


Ämnen i artikeln:

NCC Roads

Det blir det tyska noterade investmentbolaget Mutares (Frankfurt Stock Exchange: MUX) som tar över NCC Road Services verksamhet i Danmark. De har sedan tidigare även köpt den delarna av NCC Road Services i Sverige och Finland, där de driver verksamheten under namnet Terranor.

– Mutares äger redan verksamheten i Sverige och Finland som drivs under namnet Terranor, och vi har nu kommit överens om att de också tar över verksamheten i Danmark. Mutares erbjuder en bra plattform för framtida utveckling, säger Kenneth Nilsson, affärsområdeschef NCC Infrastructure.

NCC har arbetat med att sälja Road Services under hela 2020. Sommaren 2020 såldes den svenska och finska verksamheten till Mutares och i samma veva såldes den danska delen med cirka 200 medarbetare till bolaget Arkil. 

Avyttringen till Arkil var villkorad av godkännande från de danska konkurrensmyndigheterna, och avtalet innehöll en klausul med möjlighet för Arkil att dra sig ur affären om villkoren inte hade uppfyllts vid en viss tidpunkt. Det gjorde man så i mitten av april i år då bolaget drog tillbaka köpet.

Läs även: NCC-affär stoppas i Danmark 

Nu köper alltså Mutares även den danska delen. NCC Road Services Danmark har ett antal driftsavtal och är specialiserade inom områden som sopning, underhåll av vägkanter, skyltar och trafikflöden, ogräsbekämpning och platsgjutna kantstenar. Bolaget arbetar rikstäckande via sju regionkontor. Verksamheten har cirka 200 anställda.

Försäljningen genomförs som ett aktieköpsavtal och transaktionen förväntas bli klar under det andra kvartalet 2021. Affären förväntas inte kräva något godkännande från den danska konkurrensmyndigheten.

– Vi är stolta över ytterligare en möjlighet att samarbeta med NCC om ett andra förvärv inom bara några månader. Vi kan med förtroende säga att vi har gjort ett bra jobb med Terranor så här långt. Nu ser vi fram emot att välkomna Road Services Danmark i vår portfölj, säger Johannes Laumann, CIO på Mutares.

Läs även: NCC har sålt Road Services. Följer fler efter? 

Den svenska och finska verksamheten inom Road Services bedrivs numera i det nya bolaget Terranor vilket även den danska verksamheten kommer att göra.

När det gäller Road Services i Norge, som är den minsta delen av NCC:s vägserviceverksamhet, de har bara en handfull kontrakt, tittar bolaget på avyttringsalternativ även för denna del, men fram till dess kommer NCC att driva verksamheten operativt som en del av Infrastructure Norge.

 

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

NCC Roads

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.