Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

NCC jobbar vidare med att sänka byggkostnaderna

Publicerad: 28 mars 2008, 16:12

Med sina tekniska plattformar och en allt mer industrialiserad byggprocess vill NCC sänka byggkostnaderna. Målet är att producera kontorshus till 30 procent lägre kostnad och på 30 procent kortare tid. Den nästan färdiga fastigheten Västerport i Stockholm visades idag upp som exempel.


NCC använder bilindustrin som pedagogiskt exempel på hur företaget vill effektivisera byggprocessen. En stor andel av drivlinan är identisk hos bilmodeller av märkena Volkswagen, Audi och Skoda.

På samma sätt vill NCC standardisera en grundmodell av ett antal koncept som sedan kan varieras efter kundernas behov. Bolaget har därför tagit fram sina så kallade tekniska plattformar, exempelvis ”svenskt kontorshus”, ”bollhall”, ”logistikhall” eller framtidsvisionen ”concept house” som ska vara självförsörjande på energi.

Tänket borde vara självklart men byggbranschen ligger ännu ljusår efter bilbranschen vad det gäller att industrialisera och jobba virtuellt med byggprocessen.

Kontorsbyggnaden Västerport på Kungsholmen i Stockholm har projekterats enligt konceptet Svenskt kontorshus. Det innebär att det bygger på ett antal utvalda och utprovade tekniska lösningar som ska vara gemensamma för alla NCCs kontorshus.

– Det är den klassiska repetitionseffekten. Det blir billigare för varje gång vi bygger enligt konceptet, säger Erik Eken, ansvarig för tekniska plattformar i Sverige på NCC.

Till exempel ska våningshöjden vara lika stor i alla kontorshus. Det innebär att bolaget lättare kan planera upphandlingen av trappor och förhandla fram ett bättre pris. Det möjliggör också användningen av prefabricerade badrum, vilket minskar kostnaderna ytterligare och förkortar tiden för byggprocessen.

3D-visualisering är en del av arbetet mot en allt mer industrialiserad byggprocess. Programmet Navisworks används för att slå samman projekteringskonsulternas olika 3D CAD-modeller.

Sedan hålls regelbundet genomgångar av projektet, eftersom det är betydligt billigare att rätta till fel på planeringsstadiet än när bygget redan satt igång.

– Konsulterna kan se lite besvärade ut. Mest besvärad var VVS-konsulten när hans konstruktioner krockade med sig själva. Han drog inte på munnen den dagen, säger Lennart Olander, entreprenadchef för Västerport.

NICLAS KÖHLER

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.