Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag18.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Affärer i byggsektorn

NCC kräver 3D-projektering

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:44

Med omedelbar verkan inför NCC krav på 3D-projektering från sina projektörer vid byggen av flerbostadshus och kontor i storstadsregionerna. Syftet är att sänka byggkostnaderna och stärka sin konkurrenskraft.


Kravet innebär att projekt ska 3D-projekteras och underlagen levereras i 3D och 2D. Och även 2D-underlaget ska ha genererats från 3D-modellen.  

Under 2008 utökas kraven till projektering av småhus och mark i hela landet. År 2009 införs kravet även för anläggningar. Satsningen ska hjälpa bolaget att hålla sitt löfte att sänka byggkostnaderna med fem procent om året de kommande fem åren.

- Utvecklingen och användandet av BIM går mycket snabbt nu och det gäller för oss på NCC att ligga i framkant, för att vara konkurrenskraftiga, säger Rogier Jongeling, chef för virtuellt byggande på NCC.

BIM, byggnadsinformationsmodeller, är det gemensamma namnet för den metod och de datorprogram som används för att rita, konstruera och visualisera ett byggprojekt.

När metoden används fullt ut skapas en gemensam digital modell för hela byggprocessen. Hela bygget kan simuleras innan spaden sätts i jorden.

NCC:s syfte är att hitta fel i projekteringen så tidigt som möjligt. Då är det betydligt billigare att rätta till dem än när bygget redan är i gång. Byggbolaget ska bland annat använda programvaran NavisWorks för att underlätta den digitala samordningen.

Alla projekterings- och installationsledare utbildas nu för att kunna hantera 3D-samordningen. Även alla entreprenad- och affärschefer får information om hur de ska beställa och hantera 3D-projektering.

NICLAS KÖHLER

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.